Skip to content

Империята на вълците (L’ Empire des Loups)

Понеже наскоро се разочаровах от френските филми те веднага побързаха да ме зарадват отново. Ето едно филмче, което гледах на DVD и което не знам дали е било на кино екран, но си струва. Нещо в него ми напомни за Crimson Rivers - може би също толкова интересно и стряскащо.

Филмчето се казва Империята на Вълците (Empire des Loups L’), режисъор Chris Nahon, с участието на Жан Рено и в някаква степен по романа на Jean-Christophe Grange.

Филмчето си има всичко - екшън, фанатици, странни военни изследвания, мафия (е турска е, но какво пък), съспенс и завъртяна история, която се развързва накрая.

Жената на един полицай е претърпяла тежка злополука и получава загуба на паметта, като тя се възвръща постепенно. Дори не помни кой е мъжа и, какво нещастие, но пък си прави секс с него често често. Отклонение, моля простете.

Понеже не помни много неща постепенно получава проблясъци, ужасяващи при това - вижда лицата на хората, с които е в момента обезобразени, без форма, все едно разядени от киселина и изпада в ужас. И продължава да не помни мъжа си. Налага се мозъчна интервенция, ако не се подобри и тя решава да си помогне сама, като тръгне на психиатър. Хрумва й идеята, че някой е нaправил пластична операция на съпруга й и тя не си спомня как изглежда той. Проверява го тайничко една вечер, но не открива белези. За сметка на това една сутрин открива, че има доста белези по нейната глава и че пластична операция е претърпяла именно тя. Естествено изпада в ужас. Но аз малко прекалих.

Ето другата част на филма.

Детектив “не знам кой си” открива поредният обезобразен труп - лицето е тотално обезобразено, устните изрязани, кожата изрязана, абе гадост, с безброй гнусни белези по тялото. Мисли се за сериен убиец, извратеняк, разбира се. Детективът се свързва с едно много печено ченге (Жан Рено), което преди това е работило в турския квартал и са го наричали “приятеля”. Понеже ченгето е изключотелно опитно и го викват за съдействие. Веднага се оказва, че убитата жертва е туркиня, нелегално пребиваваща, на която турската мафия е предоставила работа и в същото време начина на убийство е именно техния стил. Турската мафия са “Империята на вълците”. Постепенно става ясно че турсците са убили 3 жертви, по един и същи начин, защото са търсили точно определена туркиня, но не са я намерили. Убитите жертви ужасно си приличали.

Междувременно гореспоменатата съпруга открива доктора, който й прави прегледи и успява да измъкне от него истината. Тя е туркиня, която е претърпяла сериозна пластична операция, за да заличи вида си. Работила е в шивашки цех, работа осигурена й от турската мафия. Опитали са се да я убият и така попада в полицията, където се оказва изключително подходяща за тестове на военните. Тестовете се изразяват в това да й се инжктиа определено вещество, което води до заличаване на спомените и спомага за насаждане на нови. Целта е била да се провери как би се възприело това от човешкия организъм, за да може да се прилага на арестувани престъпници, чието съзнание да се промива, да се насаждат нови спомени и след това те да бъдат внедрени в престъпни групи и да спомогнат за разкриване на престъпления. Докторът успява да й възстанови спомените и се оказва, че тя е туркиня, която е била изпратена от турски фанатаци да изпробва нов нарко канал и да пренесе определено количество наркотици. Уви решава да предаде фанатиците и за да не бъде открита се подлага на пластична операция. Виденията ѝ на обезобразени лица са в резултат на спомени на подобни гледки. Един от лидерите на турските фанатици, турската мафия “Империята на вълците” е и жестокия убиец, обезобразяващ труповете си, като се стреми към “изкуство”. Оказва се, че със спомените си мацката си възвърна и умения за бойни изкуства, доста беше гъвкава и бойна. Турците вложили всичките си усилия в нея и тя ги предала.

И съответно едно ченге им помага и това се оказва нашия Жан Рено, който бил на тяхна страна и дърпал разследването натам накъдето на него му харесва, а именно - да открие туркинята измамница.

Е накрая всичко се развърза, откриха я, върнаха я, детективът я спаси и доброто победи.

Но филмчето е добро.

Ако се решите да “check it out”, приятно гледане.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*