Skip to content

Какви са недостатъците на FOSS?

Въпреки множеството ползи, които свободния и софтуера с отворен код носят, те все пак не са подходящи за всяка ситуация. Има области, където FOSS се нуждае от подобрения.

Като недостатъци могат да се изтъкнат:

Липсата на бизнес приложения

Приложението на FOSS е широко, но все още в много области липсват цялостни продукти и това особено силно се забелязва по отношение на бизнес продуктите. ERP платформите на SAP и Peoplesoft помагат за покриване на високите изисквания на големите фирмите, но все още липсват приложения, които да обслужват нуждите на малките и средните предприятия. Най-широко използваните и отработени продукти като Quickbooks (счетоводен софтуер), Peachtree (счетоводен софтуер) или Great Plains (цялостно решение за управление на бизнеса – финанси, електронна търговия, снабдяване, производство, проектно счетоводство, връзки с клиенти и др.) все още нямат FOSS еквиваленти. Този проблем възниква отчасти заради лиспата на хора, които да са както технически, така и бизнес компетентни. Технически грамотните програмисти, които са се натъкнали на проблеми и са написали софтуер само, за да си „начешят крастата” са инициатори на повечето FOSS проекти. Разбира се, тези проекти са от техническо естество също както и създаването на уеб сървъри, програмни езици/среди и мрежови инструменти. Много рядко би се случило софтуерен програмист да се натъкне на счетоводни проблеми (или др.) и да притежава бизнес познания, за да създаде техническо решение. И все пак съществуват софтуерни продукти с отворен код, които могат да обслужват някои от бизнес нуждите. Скоро ще ви посоа някои, на които се натъкнах.

Взаимодействие с лицензирани софтуерни продукти

FOSS системите, особено десктоп приложенията не са напълно съвместими с лицензираите продукти и системи. За организции, които вече са инвестирали солиден капитал в лицензиран софтуер и формати за съхранение на информацията преминаването към FOSS е свързано с изключително големи разходи. Промяната на лицензните стандарти, което има за цел да предпази от интеграция на алтернативни решения, изостря още повече проблема. С времето, когато всички преминат към отворени стандарти този проблем няма да бъде толкова остър.

Документиране и „шлифоване”

За доказалия себе си и установен FOSS липсва документация. Освен това FOSS обикновено не е про - потребителски ориентиран. Първоначалната цел на FOSS програмистите е функционалността – да създадат програма, която да работи добре е далеч по-важно от това тя да е лесна за използване. Графичния потребителски интерфейс (GUI) в по-голямата част от FOSS пограмите е сбор от различни проекти залепени заедно, а поведението на техните графични интерфейси много се различава. Запазването на файл става по различен начин за разлика от лицензирания софтуер като операционна система на Microsoft или на Macintosh. Да се копира и пренася от една в друга програма може да се окаже много трудно или дори невъзможно поради липса на съвместимост. Въпреки че се полагат значителни усилия за унифициране на десктоп приложенията има голяма верятност те да останат несъвместими за още дълъг период от време, което е една от причините бизнеса да не предпочита използването на FOSS.

3 Comments

 1. Нямало документация? Чакай някой заклет фен да прочете и те изяде с парцалите :)

  Thursday, April 19, 2007 at 12:16 pm | Permalink
 2. valkoto wrote:

  Документация има, но само за най-разпространените и популярни софтуерни продукти. Въпреки че можем да поспорим затова доколко е полезна тя и доколко включва това което е необходимо особено за непрограмисти.
  Може би беше редно да посоча за кои продукти няма документация, но това би било доста сложно предвид на това колко много софтуер с отворен код има.
  Нямам нищо против да ме изядат с парцалите, ако бъркам. Дори ще се радвам да съм сбъркала. Но съм убедена, че съм права. Ако някой иска да докаже на мен и на всички които ги интересува че има документация за всички софтуери с отворен код и тя е читава - заповядайте.
  Но все пак ти благодаря за коментара и интереса.

  Thursday, April 19, 2007 at 12:59 pm | Permalink
 3. Светослав Бацоев wrote:

  За съжаление си права :)

  Sunday, April 1, 2012 at 11:56 am | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*