Skip to content

Колко ме обичаш? (Combien tu m`aimes?)

Колко ме обичаш?

Моника Белучи, Жерар Депардийо, Бернар Кампан, Жан -Пиер Дарусен

филм и сценарий на Бертран Блие

Още едно произведение на френското кино, което ме впечатли. Чудя се дали не съм предубедена вече, но едва ли, защото няма причина да съм.

Какво би направил един доста обикновен мъж, за да привлече вниманието а и не само това, но и да притежава изключителна и сексапилна жена? Под обикновен имам предвид - който не е грозен, но не е и красавец и работи на скучна и зле платена чиновническа позиция, страдащ от болно сърце.

Променят ли парите хората и имат ли място в любовта?

Може ли една проститутка да ви обича и да се отдаде само на един мъж, ако практикува “професията си”, защото й харесва и защото е свикнала да бъде желана и да влудява мъжете?

Какви мъже впечатляват и не само впечателяват, но и да задържат една жена?

Как възприемат мъжете проститутките и как ги възприема обществото - те са жени като всички други или нарицателно за разюзденост и слободия?

На един и същи език ли говорят мъжете и жените и различно ли обичат и приемат любовта?

Различно ли обичаме или различно възприемаме любовта?

Прави ли чудеса любовта?

Какви жени харесват мъжете?

Сигурно повечето от тези въпроси звучат адски стандартно и сигурно голяма част от хората, които го гледат няма да си зададат и един от тези въпроси, но на мен този филм ми даде интересни отговори (е някои от тях и доста очакани и стандартни) и по впечатляващ начин ме накара да се замисля над тях. И по-конкретно……………

В центъра на историята е фамозната и изключително сексапилна Моника Белучи (Даниела), позната ни от “Малена” и от “Матрицата”. Освен че го играе дяволски съблазнителна и не крие нищо от прелестите, с които е надарена, тя го играе и проститутка, която всеки иска да има.

Филмът започва пренасяйки ни във влажна нощ насред пуста френска улица, насред която стои Франсоа (другото главно действащо лице), Стои и размишлява , сякаш застинал в нощта и наблюдава през прозорците на един бар, който се оказа модерен вертеп. Гледката, която му се открива е Даниела, която излъчва сескапил със стройната си и невероятно изваяна фигура и пуши цигара.
Срещата между тях протича бързо, като става ясно, че Франсоа е спечелил от лотарията около 4 млн, и половина и е готов да плаща на Даниела по 1000 Евро на месец, за да живее с него. Като една проститутка ударила джакпота тя бързо, макар и не много уверено, приема офертата. Събира си багажа и се пренася у Франсоа още същата вечер, когато той получава и една от сърдечните си кризи, поради прекомерно вълнение.

След кризата тя се страе да бъде внимателна и “да не си разкрива прелестите” (въпреки че това е доста трудно, тя цялата е една голяма прелест). Провежда се един безумен разговор между тях, в който сякаш си говорят на различни езици. Секс, разбира се, има, както и много вълнения. Франсоа все по-често страда от сърдечните си болки, които стават все по-силни и заради хлътването му по Даниела, а тя като че ли се интересува само от парите. Въпреки това колегите му започват да забелязват как е сякаш “озарен” и променен, някак щастлив. Даниела също се чувства щастлива в ролята на съпруга, но не задълго. Скоро внезапно напуска Франсоа и отново се захваща с любимата си професия - проституцията - липсва й да бъде желана и притежавана от много мъже. След нейното забягване се започва едно събиране и разделяне между двамата, защото тя все не знае какво иска.

Намесва се и един тузар, богаташ, като се оказва, че тя е била преди всичко негова проститутка, негова жена. Развива се, разбира се, модерна форма на дуел между двамата мъже - кой ще я притежава, но Франсоа с нищо не може да се мери. При предложената му сделка да плати цялата печалба на тузара, за да не “не му се случи случка” и за да притежава Даниела, той отказва. Ламтяща за пари тя пак го напуска и заминава с тузара, но разбира, че се е влюбила във Франсоа.

Завръща се при него и го заварва да прави див секс със съседката, но му прощава, разбира се. Франсоа й признава, че никога не е печелил от лотарията и че я е излъгал, но парите вече са без значение. Двамата заживяват в идилия, докато колегите на Франсоа решават да го посетят. Става ясно, че не е бил на работа 2 седмици. Правят лудо парти, на което всичките му колеги и най-вече един, плезят езици, захласват се и се влудяват от Даниела. В суматохата тя се скрива с най-полуделия от страст колега и започват да се натискат. Виджат ги всички и са единственото, което мислят е “тя все пак е проститутка”. Всичко започва да се развива като в сън, сюреалистично и несвързано. От ревност тузара, който също се бе присъединил на купона, застрелва Даниела, но и това бе част от съня. Кулмунацията, разбира се, бе накрая, когато Даниела окончателно реши, че иска да бъде с Франсоа, влезе изцяло в ролята на домакиня. носеща пенЬоар и перяща мъжки гащи. Всичко завърши с щастлив край. Любовта възтържествува по един различен начин.

В цялата тази луда история блести като перла Моника Белучи, която приковава погледи, умове и сърца с невероятното си излъчване, фамозни тоалети и прелестно и женствено тяло, покварява, развращава, влудява.Франсоа я привлича с пари, но в него тя намира любов, уважение, нежност. Чувства се жена, а не проститутка, преродена за нов живот. Дори тузара установява, че я обича, но за него любовта се оказва повече притежание и власт, а не обич.

И всичко това поднесено по уникален за европейското кино начин. Както биха казали американците “check it out”.

web site - само на френски

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*