Skip to content

Гуча (Gucha)

Сръбски филм режисиран от Душан Милич, с който стартира програмата на 11 Международен София Филм Фест. Филмът върви вече и в по-често посещаваните кина.

В основата си филмът е вдъхновен от вече ежегодно провеждания фестивал на духова музика в провинциалното градче (дори по-скоро селце) Гуча в Сърбия. Първоначално започнал като чисто селско мероприятия за избор на по-добър духов оркестър и неусетно от година на година прерастнал в голям фестивал, който се посещава от около 200 000 души годишно и продължава 1 седмица с невероятна музика, алкохолен делириум и изключително веселие. Във фестивала участват предимно сръбски/ромски цигански тромпетни духови оркестри. Фестивалът обикновено се провежда в началото на Август.

Вдъхновен от това ежегодно сръбско събитие филмът се опитва да предаде еуфорията на подготовката за фестивала, невероятната духова музика (предимно тромпетно изпълнение), циганския темперамент, както и самия фестивал.

Сякаш като пълнеж за филма, за да бъде по-скоро игрален отколкото документален е впримчена младежка любовна история на Ромео (младеж от ромски произход, невероятен тромпетист) и Жулиета (”белокожа”) и двамата тинейджъри. Разбира се, имената са избрани неслучайно, а за да символизират някакси забранена любов, която в този случай е забранена заради етнически предразсъдъци от бащата на девойката (също невероятен тромпетист). Ромео е музикант в единият от най-добрите ромски духови оркестри, който се готви за фестивала. Бащата на девойката пък е тромпетист, който живее с музиката и ръководи собствен оркестър, който е на много високо ниво и разбира се, претендент за победата във фестивала.

Двамата младежи се влюбват, по детски, от пръв поглед, но нямат щастието да са заедно. Успяват да си извоюват от бащата да има позволи да са заедно, ако Ромео го надсвири (покаже, че е по-добър или достоен тромпетист) при участието във фестивала.

Разбира се, всичко е с щастлив край- любовта победи, Ромео и неговия оркестър също, но по-хубавото беше изключителната музика и фестивална еуфория.

Та филмът малко куца откъм впримчената си любовна история, но музикално е изключително добър.

Вече започнах да обмислям да отида в Гуча този Август и издирвам откъде да си намеря саундтрака на филма. Гуча ентусиастите - моля свържете се с мен по подходящия начин.

Ето и линкче към сайта на филма за по-любознателните.

8 Comments

 1. Licho wrote:

  на сайта на филма има в music mp3 download и пише soon available

  Wednesday, March 21, 2007 at 8:36 pm | Permalink
 2. valkoto wrote:

  да така е и аз го видях, но пък първата новина е, че soundtrack available on sale и ако е така едва ли ще го предложат безплатно
  а и саундтрака наистина е добър и много се съмнявам soon да е available за сваляне от сайта им :) може би ще е available for download срещу заплащане :) но ще видим

  Wednesday, March 21, 2007 at 8:45 pm | Permalink
 3. nata6a wrote:

  kajete ot kade da si svalia tozi film movi se:)

  Saturday, December 29, 2007 at 1:48 am | Permalink
 4. vavalu wrote:

  Здравей. Май няма да успея да помогна с този въпрос. Потърсих откъде можеш да го свалиш, но го няма. Аз го гледах на кино. Ако си от София можеш все още да го видиш на кино: Евро-Български Културен Център, София, 4 януари 2008 (петък) 13:00 (4/5 лв).
  Ако все пак намериш откъде да го свалиш не ме забравяй - и аз ще се радвам да го гледам отново.

  Saturday, December 29, 2007 at 2:08 pm | Permalink
 5. dancho jordanov wrote:

  Бихте ли ми казали,каква е организацията за пътуването към Гуча, защото и аз имам голямото желание да отида на феста…..???? Благодаря ви предварително !

  Wednesday, August 6, 2008 at 9:18 am | Permalink
 6. vavalu wrote:

  Здравей,
  Не бих могла да те упътя точно с какво да отидеш, защото самата аз все още не съм ходила. Но ето тук съм сигурна, че ще намериш каквото ти трябва http://www.guca.co.yu/. Не знам обаче дали не си закъснял, защото тазгодишния фестивал се провежда от 6 Август до 10 Август.

  Wednesday, August 6, 2008 at 10:11 am | Permalink
 7. mariela wrote:

  Здравей !Аз утре сутринта отивам там .С три коли ще пътуваме голяма компания от София!Проверихме как става с влак - но има много прекачвани до там !От калотина до гуча е около 250 км.

  Thursday, August 7, 2008 at 6:00 pm | Permalink
 8. vavalu wrote:

  Супер :)
  Като се върнеш обезателно да споделиш всичките си впечатления от там. Ако нямаш блог с удоволствие бих публикувала твой пост с разказ и снимки как сте си изкарали, а ако имаш пусни един линк тук.

  Thursday, August 7, 2008 at 6:04 pm | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*