Skip to content

Прага в 3 дни :)

А: Кой ден сме днес?
В: 10 Декември 2009г., Четвъртък
А: И накъде пак си се запътила с тази чанта?
В: Към Прага този път. Към Златна Прага, за някои клише в пътуванията.
А: И защо сега в този студ. В цяла Европа е около нулата или под нулата.
В: Ами най-после се наканих след 2-3 години. Напипах някакъв сайт на Чешките авиолинии CLICK4SKY, където предлаганите билети бяха по-евтини и си закупих билет отиване и връщане за 200лв. А и Мария отдавна живее в Прага и ме очаква да й отида на гости, както и Калински :)
А: Звучи добре, освен студа. Приятно да си изкараш и до скоро.
В: Благодаря. Няма да е много скоро, но лятото ще ти разкажа за Барселона.

С Чешките авиолионии се пътува много добре. Винаги съм била доволна. Пристигнах на летището в Прага късния слетобед и си беше много студено, дори ръмеше. Един съвет от мен - Прага е много красива, свежа и цветна, но зимата не е подходящо време да я посетите. Пролетта или лятото ще ви се стори още по-прекрасна.

prague airport

Това е един град с настроение и свежи цветове. Всичко е в жълто, оранжево, червено, особено погледнато от високо. Е, не е златна, но ….. А като прибавите и хубавата чешка бира всичко става още по-розово :), но пак да кажа зимата …….не е подходящо.

prague view

prague view

Всички снимки, които успях да направя са ето тук. Предварително се извинявам за ужасното качество, но и Прага не беше мила с мен - първият ден валя неспирно дъжд, в следващите дни беше много мрачно и студено. Така е то през Декември. Поради същата причина някои от снимките по-долу не са мое творение.

Още на летището трябва да си закупите билети за автобуса от гише информация. Там ще можете да си вземете и малка карта на централната част на Прага, както и с карта на метрото и на другия публичен транспорт.

Не тръгвайте из Прага без карта, че е много лесно да се загуби човек и не пътувайте без билет.
Хубавото на билетите за градския транспорт в Прага е, че важат за всички автобуси, трамваи, тролеи и метро. Стандартните билети (26Kc) позволяват с 1 билет да сменяте колкото искате транспортни средства, да пътувате колкото спирки желаете в рамките на до 75 минути от маркирането на билета, което трябва да направите още при качване. Има билети за точно 5 спирки, карти и др. Ако смятате да останете повече дни е най-добре да си вземете карта.

С метро много лесно се обикаля централната част на града и по-близките квартали. Почти всички забележителности са достъпни с някоя от трите линии на метрото. Когато метро влакчето спре, ако искате да се качите или да слезете трябва да натиснете бутона на вртата (освен, ако някой друг вече не го е направил) в противен случай вратата няма да се отвори.

От летището трябва да вземете автобус 119, който спира точно пред терминала на летището (внимавайте, там все пак спират и други автобуси). Първата спирка на автобуса е летището, а последната му спирка е начална спирка на зелената линия А ( DEJVICKA) на метрото. След DEJVICKA само 3 спирки ви делят от центъра и по-точно от страта част на Прага. За целта слизате на STAROMESTSKA (звученето й я издава). От тази спирка на метрото се вижда най-популярния мост (Karluv Most - Charles Bridge), който води към старата част на Прага и двореца (Prague Castle -Pražský hrad).

prague castle

За три дни можете да видите повечето “забележими” неща в Прага, както и да се разходите из града.

Аз лично се завъртях около следните места.

Karluv Most (Charles Bridge) - може би най-красивият мост в Прага на река Вълтава. От него се откриват чудесни гледки към реката и двореца. Има много търговци на пражки сувенири и творения. Спирка STAROMESTSKA на линия А на метрото се намира много близо до него.

karluv most

Старият град (STARE MESTO - спирка MALOSTRANSKA или STAROMESTSKA на линия А на метрото), двореца и дворците там, защото се оказа, че имало и няколко по-малки.

Малките улички на стария град са много приятни, но лесно може да се омотаеш. Има всякакви магазини за джунджурии, места за пийване на биричка и изобщо магазини. Дворецът не ме впечатли особено, нито влязох вътре. Един мой приятел ме увери, че няма нищо за гледане вътре, но такса за влизане има :)

palace

За сметка на това изгледа на самия дворец от центъра на Прага е много красив.

view

В двора на двореца се намира и St.Vitus Cathedral , която непременно трябва да видите. Това е някакво невероятно за мен творение. Обиколих го няколко пъти и бях изумена. Никоя снимка не може да пресъздаде колко е впечатляваща тази катедрала затова ви пожелавам да я видите на живо. снимка

cathedral

До двореца или по-скоро до стълбите водещи и отвеждащи от него можете да стигнете и с трамваи 1, 8, 18, 20 и 22, които спират почти до самите стълби и метро спирка MALOSTRANSKA.

Астрономическият часовник (Orloj)- намира се на площад Old Town Square (Staroměstské náměstí). Часовникът се състои от три части - най-горе са движещи се фигури на апостолите, под тях е астрономическата част и най-отдолу календар с месеците, като за всеки месец има кръг с детайлна рисунка.

clock

Астрономическата част изглежда най-сложна и впечатляваща. Фонът й представя земята и небето, което се открива от това място. Черната и червената част от фона представят тъмната част на хоризонта. Най-външният кръг, който опасва фона със златисти символи представлява стара чешка скала за времето. Следващия по-малък кръг върху фона са римски цифри обхващащи 24 часа (12 часа през деня и 12 през нощта). По-малкият изпъкнал кръг е със зодиакалните знаци и показва в кой зодиакален знак се намира слънцето. Има и малки модели на слънцето и луната, които се движдат според положението си в момента. Слънцето показва едновременно зодиакален знак, местно чешко време и времето според стара чешка времева скала. Луната същото се движи според лунния цикъл.

square
От кулата на часовника се открива много хубава гледка към цялата централната част на Прага и площада. Гледката към страта църква на площада е много касива.

За кулата на часовника си закупувате билетче (100Kc) от едно място, а влизате от друго. На касата разполгат с листчета, на които на различни езици и в едно изречение са написани инструкции как от касата да стигнете до там, откъдето да се качите на кулата. Питат ви на какъв език искате листче и ви го тикват в ръцете да си четете. Много се смях на това и не можах да разбера защо трябва да е толкова сложно след като разстоянието между касата и входа към кулата е около 5 метра :)

Тъй като посетих Прага през Декември целият площад беше нашарен с червени павилиони, голяма и празнично украсена елха и страшно много хора. В павилионите се предлагаха цвърчащи и различни видове чешки наденички, горещото червено сладко чешко вино svařák, различни чешки малки дървени фигурки и др.

square

Мисля, че най-много се впечатлих от виното, което опитах по-късно с приятели. А изрових и рецепта за него - 1 литър евтино червено вино, 10 парченца карамфил, 2 пръчки канела, половин лимон, половин портокал, 4-7 чаени лъжички захар. Загрявате всичко това, но не и да ври и след това добавяте захар на вкус, за да се разтопи. А след това ви предлагам да го пиете в приятна компания :)

И след отклонението за виното минавам към следващия обект.

Танцуващата сграда Фред и Джинджър (Milunic and Ghery’s Dacing House) - сградата имитира двама танцуващи и е построена да замести разрушената по време на бомбандировки сграда на холандска застрахователна компания в Прага. Сградата се намира много близо до спирката KARLOVO NAMESTI на жълтата B линия на метрото.

fred and ginger

Петринска кула (Petrinska rozhledna) на Petrin Hill - 60 метра висока кула, която е бегло подобие на Айфеловата кула и от която гледката към Прага е невероятна, като от птичи поглед. За да стигнете до кулата минавате през голям парк разположен стъпаловидно, който през пролетта и лятото сигурно ще е прекрасен и който открива постепенно изглед към Прага и двореца. До парка можете да стигнете с трамвай 20 и след това имате възможност да се качите до горе със специално влакче, което тръгва от парка до кулата или да се разходите. Входът за кулата е 100Kc. Там има и огледална зала, където с приятели може да се посмеете на странните си и изкривени отражения. Трябва да призная, че човек малко се стряска на тази кула. Когато ходих беше много студено и духаше силен вятър, който слабо, но осезаемо люлееше кулата (което е нормално и предвидено, разбира се).

petrin tower

Вишехрад (Vysehrad) - прекрасен парк, дворец, катедрала и според много туристически пътеводители има и прекрасно гробище :). Най-удобно е да стигнете с метрото, линия C, спирка :) Vysehrad.

vishehard

vishehard

kozel

Освен тези места ви стига да си направите една разходка в централната част и да се порадвате на цветоветe, настроението и биричката.

Трябва да призная, че не опитах много видове бира, но и двата, които пробвах бяха хубави.

Тъмната бира Kozel беше приятна, но доста по-лека и не толкова плътна както българското Stolichno. Има и светла бира Kozel, която не опитах.

Ето и едно клипче, което направих в двора на Музея на Кафка, което поради някаква причина ми напомня за бира.

beer czech

От светлата много ми хареса Gambrinus.

Ето и сбирка с полезно инфо:

- карта на Прага

- транспорт

- карта на метрото

- сайтове за Прага - http://www.prague.cz/, http://www.pragueexperience.com/, http://www.prague.com/, http://www.myczechrepublic.com/prague/

One Comment

  1. Димо wrote:

    Доста цветно като за през декември, чак и зелено има :) А щом кафявото не преобладава, със сигурност си доволна, нали? ;)))

    Friday, March 5, 2010 at 11:48 pm | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*