Skip to content

Маркетингът “от дума на дума”

word of mouth marketing

Преди време една много предприемчиевa, идейна, креативна и чудесна жена ми препоръча книгата Word of Mouth Marketing. Убедена съм, че всички имаме някаква представа за всички средства потъващи в рекламната индустрия с цел маркетинг. Тази книга представя един друг начин да се прави маркетинг, който е доказано успешен, изисква по-малко средства и има по-трайни резултати.

Авторката на Word of Mouth Marketing, Andy Sernovitz, е споделила резюме на книгата, чийто превод искам да споделя с вас, а оригинала му можете да намерите тук.

Всичко, което бихте искали да знаете за маркетинга “от дума на дума” се свежда до:

“Доволните и щастливи клиенти са вашите най-добри рекламодатели. Ако хората харесват вас и това, което правите, те ще кажат и на приятелите си.”

Урок 1: Дефиниция на маркетинга “от дума на дума”

Маркетингът “от дума на дума” а) дава причина на хората да говорят за вас и б) улеснява възможността за провеждане на разговор.

Това е маркетинг потребител към потребител (consumer to consumer) - когато един от вашите клиенти казва на друг за вас. Всъщност това е бизнес към потребител към потребител (business to consumer to consumer). Когато споделеното мнение идва от устата на клиент, тогава то става маркетинг. Когато реален човек повтори това споделено мнение, тогава то се превръща в слух или “от дума на дума”.

Това е повече от обикновения маркетинг - това включва и дизайн на продукта и обслужване и отношение към клиента. Хората говорят за фантастични неща и за чудесно отношение от страна на компании, които те харесват.

Урок 2: Четирите правила на маркетинга “от дума на дума”

Правило 1: Бъдете интересни

Никой не говори за скучни компании, скучни продукти, скучни реклами. Всеки може да бъде интересен. Преди да пуснете реклама, преди да стартирате нов продукт попитайте партньора си (съпруг/съпруга) си за него. Доверете ми се…..ако той или тя го намира за интересен, значи имате победител.

Правило 2: Правете хората щастливи

Създавайте удивителни продукти. Предоставяйте отлична услуга. Изминете допълнителната миля и отидете по-далеч. Направете така, че работата, която вършите да прави хората или да ги кара да се чувстват енергични, развълнувани и нетърпеливи да кажат и споделят със свой приятел.

Правило 3: Печелете Доверие и Уважение

Никой не говори за компания, на която няма доверие или не харесва. Спечелете уважението на вашите клиенти. Бъдете добри към тях. Говорете им. Почитайте тяхната интелигентност. Задоволете нуждите им. Останете честни. Всяка компания може да бъде по-приветлива и всеки един от нас може да работи, за да направи нашата компания малко по-добра към нейните клиенти.

Правило 4: Направето го лесно

Намерете простичка тема, която е лесна за повтаряне. Това не трябва да е вашето мото или послание на марката нито описание на продукта. Забравете за нарастващата пропаганда….това е тест изпрати-го-в-ада. Какво хората могат да кажат на приятелите си за вас само в едно изречение?

След това направете всичко, което можете, за да бъде лесно тази тема да се споделя. Използвайте форми “кажи на приятел” на вашия уеб сайт. Сложете я в e-mail. Раздайте флайери. Пишете в блога си за нея. Сложете я на тениска.

(Всички помним рекламата на кренвирши Леки с “Ооо, Пепи…..” и “докараха ли кренвиршите”, както и други подобни, с които всички се забавлявахме).

Урок 3: Трите прични, заради които хората говорят за вас

Причина 1: Харесват вас и вашите неща.

Харесват ви. Усещат, че са свързани с вашата компания, уважават това, което правите и искат да ви подкрепят. Затова водят своите приятели. Хората се водят от желанието си да споделят нещата, които харесват със своите приятели, за да могат и техните приятели да изпитат същото. Създавайте продукти и услуги, които вдъхновяват. (Помислете си за най-вкусната бисквита, която сте опитвали или препаратът за петна, който наистина работи).

Бъдете такива, които биха се харесали на хората. Правете чудесни неща. Предоставяйте чудесни услуги.

Причина 2: Те. Говоренето и споделянето ги кара да се чувстват добре.

Хората говорят, защото това ги кара да се чувстват специални, умни, свързани с това, че всички знаят нещо конкретно и че са важни. Хората се чувстват добре, когато могат да помагат на другите да намерят това, от което имат нужда, за да решат проблемите си.

Предоставяйте причини за разговор и споделяне, които карат вашите “говорители” да се чувстват умни и специални.

Причина 3: Ние. Те се чувстват свързани с Групата.

Това да говорим за дадена компания и да изпитваме страстен интерес към нея и това, което предлага, ни кара да се чувстваме като част от семейството. Говорим за нея, защото ни кара да усещаме, че сме част от екипа й. (Помислете си за собствениците на Harley, пристрастените към продуктите на Apple, спортните фенове и всеки, които е фен на група.)
Сплотете екипа. Дайте им тениски, групи за частни дискусии, специални събития и публично признание.

Урок 4: Правете така, че нещата да се случват - петте Т на маркетинга “от дума на дума”.

Говорители (Talkers): Намерете хората, които обичат да говорят

Ваши клиенти ли са? Майки на съседите ви? Доктори? Блогъри? Помислете за хората, които има най-голяма вероятност да кажат на приятел за това, което правите вие. Уверете се, че знаят за вашата нова тема на разговор.

Теми (Topics): Дайте им причини да говорят

Дайте на хората причини да говорят за вас. Няма нужда да е нещо луксозно. Специална продажба, добра услуга, стилна нова характеристика, по-добър вкус, забавна опаковка.

(Наскоро един приятел ми показа кутията, с която е получил поръчания Kindle и там, откъдето трябвало да отвори кутията пишело “Once upon a time”. И това ако не е запомнящо се в пратката. Заедно с пратката получил и адресирано до него писмо от мениджъра. И както виждате вече и аз знам за тези неща, а сега и вие :) )

Инструменти (Tools): Помогнете на съобщението да се разпространи бързо и надалеч

Направете всичко възможно, за да улесните говорещите да предадат вашето съобщение/тема. Включете пощенски картички и стикери в кутиите, когато изпращате пратката. Направете чат стая така че хората да могат да говорят един с друг. Добавете и блог разговор. Раздайте мостри.

Участвайте (Taking part): Включете се в разговора.

Разговорите умират, когато говори само един човек. Когато хората говорят за вас им отговаряйте. Отговорете на техния мейл. Коментирайте в блогове, където са ви споменали. Изпратете много “благодаря”.

Следете (Tracking): Оценявайте и разбирайте какво казват хората

Разговорът от дума на дума е най-добрата обратна връзка, която някога бихте могли да получите. Той е много по-добър от всяко друга форма на маркетингово проучване, защото е автентичният глас на потребителя. Слушайте какво говорят, учете се и използайте това, което казват, за да бъдете по-добра компания.

Манифест на маркетинга “от дума на дума”

1. Щастливите клиенти са най-добрата ви реклама. Правете хората щастливи.
2. Маркетингът е лесен: спечелете уважението и препоръката на вашите клиенти. Те ще ви направят безплатен маркетинг.
3. Етиката и добрата услуга са на първо място.
4. UR the UE: You are the user experience
Вие сте преживяването на потребителя, а не това което вашите реклами твърдят, че сте.
5. Негативните слуохове са възможност. Слушайте и се учете.
6. Хората вече говорят. Единствената ви възможност е да се включите в разговора.
7. Бъдете интересни или незабележими.
8. Ако не си струва да се говори за него, то значи не си струва да го правите.
9. Направете историята на вашата компания добра история.
10. По-забавно е да работиш в компания, за която хората искат да говорят.
11. Използвайте силата на маркетинга “от дума на дума”, за да накарате бизнеса да се отнася добре към хората.
12. Честният маркетинг прави повече пари.

В самата книга концепцията е обяснена доста по-подробно с много актуални примери. Вдъхновявaщо е да знаеш, че има възможност за маркетинг различен от досадни и натрапчиви реклами и то такъв, който да е основан на слуховете разпространявани от хората за добри идеи и добре измислени неща. Хубаво е да знаеш как можеш да постигнеш целите си, разчитайки на собствените си идеи и желанието на хората да говорят за тях, а не на рекламна излишна помпозност.

Имало и асоциация по случая:Word of Mouth Marketing Association

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*