Skip to content

Що е това Open source софтуер?

На кратко, програмите OSS/FS са програми, чиито лицензи дават на потребителите свободата да използват програмите независимо от целта, да изучават или модифицират програмите и да разпространяват копия от оригиналната или модифицираната програма (без да е необходимо да заплащат възнаграждение на програмистите работили преди това върху софтуера).


Wikipedia
(сама по себе си проект с отворен код) определя OSS (Open Source Software) като компютърен софтуер, чийто код е свободно достъпен при спазване на лиценз за авторско право, който обаче позволява софтуерът да бъде изучаван, променян и подобряван и да бъде разпространяван в модифициран или оригинален вид.

Инициативата за Софтуер с Отворен Код (OSI – Open Source Initiative) дава следното обяснение: “Oсновната идея, която стои зад софтуера с отворен код е много проста: когато програмистите могат да четат, разпространяват, модифицират изходния код на парче софтуер, то софтуерът еволюира и се развива. Хората го подобряват, адаптират, коригират бъгове. Всичко това може да се случи при скорост, която изглежда удивителна за някой, който е свикнал с бавната крачка, с която се развива обикновеното програмиране на софтуер.”

За да бъде свободен един софтуер, лицензът му трябва да гарантира следните четири основни свободи на потребителя:

  • Свобода да използва програмата за всякакви нужди. (”свобода 0″)
  • Свобода да изучава начина на работа на програмата и да я променя за собствени нужди. (”свобода 1″)
  • Свобода да разпространява програмата. (”свобода 2″)
  • Свобода да променя програмата и да публикува променената версия. (”свобода 3″)
  • За да бъдат осигурени свободи 1 и 3 е необходим достъп до изходния код на програмата.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*