Skip to content

Живот с кино

Напоследък сънувам странно комбинативни сънища. Не гледайте много филми както правя аз, защото и вие до там ще я докарате.

city of ember

City of ember

Някъде вътре в земните ядра велики инжинери и архитекти строят град, в който последните хора на земята трябва да преживеят N на брой години докато разрушената земя се самовъзстанови. Тайна кутия, която отброява годините до завръщане на повърхността и която съдржа информация как хората да се измъкнат от the city of ember, се предава от кмет на кмет. Хорицата в the city of ember поддържат малкото градче, работейки от малки като вестоносци, водопроводчици по градските системи, оранжерийни работници и др. За съжаление предаването на тайната кутия е прекъснато, а градът вече умира. Две от децата се впускат в приключение, за да спасят всички.

Филмчето смътно напомня за тайния град на хората в Матрицата и е поредната фантастика породена от размисли какво да направим, когато земята умира от собствените ни действия. Има някаква приключенска нотка, но като цяло е постен.

Hindemith

Хиндемит (Hindemith)

Още един български филм, който гледах през 2008г. Историята се върти около следното: две семейства, които са си закупили еднофамилни къщи в краен квартал на София. Къщите са единствени и сякаш като посадени на една гола поляна сред много жилищни блокове. Гледат една срещу друга и са абсолютно еднакви. Двете семейства, които се нанасят също ужасно си приличат. Тъй като са единствени съседи те се опитват да се опознаят. Постепенно и неусетно започват да се имитират и копират едни други и да се състезават докато накраят се унищожават. Около основната история се върти тази за необичайната човешка флора, около двете къщи - хора с различни съдби, които по една или друга причина са променили живота си, но всички са започнали от градския панаир. И към това е прибавен и Hindemith - малко джудже, което непрестанно рекламира Hindemith препарати за всякакви нужди.

Филмът е странен, не е типично български, дори има доста похвати, които напомнят на чуждо кино. Останах с объркани впечатления - не знам дали ми хареса или не, но определно трябва да го гледате.

Vicky, Cristina, Barcelona

Vicky, Cristina, Barcelona

Ето едно филмче на Уди Алън с участието на испанците Пенелопе Круз и Хавиер Бардем (Love in the time of Cholera, No country for old men) и секси американката Скарлет Йохансон. Предполагам, че само това е достатъчно, за да ви стане ясно, че филмът ще е секси, особено странен и с особен поглед върху нещата и абсолютно откровен и прям по Уди Алъновски. Филмът се върти около флирта, секса, любовта и колко странни могат да бъдат. Действието се развива малко бавно, но филмчето е свежо и интересно.

the day the earth stood still

Денят, в който земят спря (The day the earth stood still)

<много подвеждащо е преведено заглавието>

Ето го и най-новият филм на Киану Рийвс, в който за пореден път ме убеди, че го бива само за Нео (Матрицата). Явно Нео поведението и стила на игра му е заложен по рождение, защото във всички филми играе като робот неспособен да изпита емоция. А може би и това се очаква от него. Все пак и в този филм играе някакво извънземно, пратеник на земята, който трябва да прецени дали да унищожи всички хора, за да спаси живота на земята или не.
Филмът има някой друг ефект, но като цяло е скучен.

August Rush

August rush

Това е едно доста приятно и бих казала идалистично и романтично филмче. Всичко се върти около музиката и как тя е навсякъде около нас.

Двама музиканти (китарист и вокал в рок група и музикантка на виолончело) се срещат в една вечер свързани от музиката. Това е единствената им вечер заедно, от която се ражда сина им. Никой от тях не подозира, че той е жив и че расте в сиропиталище. Но музиката успява по един невероятен начин да събере семейството. Който свири, зло не мисли :)

Seven pounds

Seven Pounds

Това е новият филм с Уил Смит. Не успях да разбера как заглавието се свързва с филма, но това е един от добрите и сериозни филми на Уил Смит. След абсолютно нелепа катастрофа, в която убива жена си и много други хора, главният герой се опитва да изкупи вината си. Странното е, че постига целта си в ролята на данъчен инспектор. Филмът е тъжен и тежък. Действието се развива бавно, но филмът е добър.

Benjamin Button

The curious case of benjamin button

Секс символът Брад Пит отново на екран, но този път в добър и идеен филм, но не и секси филм. Нормалният кръговрат на живота и стадиите в човешкото развитие са известни на всички ни, но какво ще се случи, ако те се обърнат и всичко се завърти отзад напред. Този филм развива идеята изключително добре, като поставя Брад Пит в тази странна роля - да се родиш възрастен, за да умреш млад.

И като завършек ето и три анимации, за всички, които ги обичат ужасно много като мен.

Bolt

Най-добрата анимация, която съм гледала от доста време насам е несъмнено Bolt.

Историята се разказва за кученце, което е филмова звезда. Самото то не знае, че е актъор. Екипът на сериала лъже кучето, че всичко се случва наистина, за да бъде по-добър актъор. Но един ден му се налага да осъзнае реалността. Анимацията е уникална и ужасно забавна. Препоръчвам ви да не ползвате български субтитри, а да го гледате в оригинал, защото иначе ще изгубите доста от чара на филмчето.

Igor

Igor

Следващата добра, но не толкова интересна анимация е Igor. В свят, където най-тачени са злите изобретатели, а гърбушковците още от рождение са предопредели и обучавани за техни асистени, Igor се оказва с непозволени мечти и с изключителни възможности. Героите са много яки и анимацията е много добра, но на историята й липсва детинщината и живецът, който радва деца като мен.

Despereaux

Desperеaux

И още една анимацийка, която също е добра, но …..в сравнение с горните две бледнее. Главният герой на филмчето е малкият мишок с големи розови уши, който има вид на мишле, но възприема света като рицар и съвсем не по мишешки. Действието се развива в един град, където най-големият празник е денят на супата. Всичко се върти около едно недоразумение, в което един плъх убива кралицата, попадайки случайно в супата й. Така кралят забранява плъховете и потъва в мъка, а с него и красивата принцеса и цялото кралство. Разбира се, Деспъро спасява всички :) и най-вече принцесата от злите планове на плъховете.

One Comment

 1. nadyaat wrote:

  :)
  Mnogo sam dovolna…

  Pregledah vsi4kite ti reviews i i si haresah dosta film4eta i sega si gi svalyam :)

  Mnogo sa dobri review-tata :)

  O4akvam sledva6tata portsiya:P

  Monday, April 20, 2009 at 9:28 pm | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*