Skip to content

Малко закъснели или не толкова закъснели кино впечатления :)

The X files - I want to believe

Мисля, че и за най-големите почитатели на сериала и филмите това ще е голямо разочарование. Историята куца, ефекти също няма и филмът е доста глуповат и загуби време.

Тази есен гледах два български филма, от които Дзифт е доста по-добър от Светът е голям и спасение дебне отвсякъде.

ziftБих казала, че Дзифт не бива да пропускате, защото е доказателство, че може да има и добро българско кино от новото такова. Уви отново черногледо и песимистично, но в този филм и песимизма изглеждаше добре. Все пак мисля, че във филмите може да се покаже и другата страна на нещата, а не просто как хората прибягват до странни решения на парични проблеми, как всеки може да те измами и на никой не можеш да имаш доверие, как жените са кучки, които само си отварят краката за щяло и нещяло и др.

world is bigСветът е голям и спасение дебне отвсякъде може и да пропуснете. Макар че имаше доста забавни моменти (дължащи се главно на интересния българо-немски акцент на младежа и дядо му), заглавието носеше повече оптимизъм, отколкото самия филм. Младежът във филма нямаше нужда от кой знае какво спасение, а и спасението, което получи беше по-скоро в реда на нещата. Ако определяме вниманието на роднини като “спасение” значи наистина имаме нужда от такова. Освен това горките му родители хич не бяха пример за “спасение дебне отвсякъде” и някакси техния животец отиде за спасението на детето, което е доста песимистично. Но до тук….

1212

По принцип не съм почитател на руското кино, руския език и всичко руско (въпреки че след като ходих в Москва нещата се промениха в добра посока), но този филм беше доста добър. 70% от действието беше в един физкултурен салон с 12 съдебни заседатели, които намериха всеки различна причина, пречупена през собствения му опит и преживявания, за да стигнат до истината и да оневинят един младеж.

mamma mia Mamma Mia

Това е най-хубавият мюзикъл, който съм гледала в скоро време. Разбира се, трябва да харесвате хитовете на Abba, за да ви допадне. Историята е доста плоска, но с песните на Abba филмът добива смисъл. Учудващо е колко добре е напаснат сюжета към текстовете на песните и колко подходящи песни имат Abba за подобен филм.

eagle eyeEagle eye

Общо взето интересен американски екшън, в който се прокрадват идеи на Big Brother. Централна система против престъпността в тестов етап наблюдава и записва абсолютно всичкo. Може да ви намери навсякъде и чрез абсолютно всякакви средстава за комуникация, дори и да не са ваша собственост. Проблемът е, че както всяко компютъризирано нещо й е гласувано твърде голямо доверие и нещата, разбира се, се объркват.

burn after readingBurn after reading

Ето нещо съвсем прясно, което в голяма степен сьздава объркващи впечатления. Брад Пит и Джордж Клуни, които помним от Бандата на Оушън и Мистър и Мисис Смит този път не са улучили съвсем добре филма, в който да участват. Брад Пит влиза перфектно в ролята на шантав фитенс инструктор, а Джордж Клуни разнася чара си като объркан изневеряващ съпруг, но уви историята е нещо куха. Джон Малкович ми е супер противен персонаж, а в тоя филм е като че ли ненужната подправка, която разваля цялата манджа и сигурно той влияе на впечатлението ми. Иначе смата идея на филма за това как уволнението на един служител на ФБР води до супер странно стечение на обстоятелства (Intelligence is relative), доста слуайни и “почистени” убийства, впримчване на доста хора и заплитане на събития е интересна, но на самият филм сякаш му липсват много неща. Гледаш го и се чудиш какво по-точно не му стига.

righteous killПраведно убийство (Righteous kill)

Две ужасно известни звезди (Ал Пачино и Робърт Де Ниро) в един доста скучен филм с бавно развиващо се действие и, ако не сте от досетливите, с неочакван край. Сигурна съм, че на всеки човек, който защитава правдата му се е искало да раздава сам правосъдие, а камо ли на едно ченге. Мисля, че в целия филм най-много ми харесаха култовите фрази на Де Ниро “what the fuck” и “fuck you”.

walleУОЛ.И (Wall.E.)

Поредната добра анимация на Pixar. Темата е опазване на околната среда, екологията и какво ще остане от нашия свят, ако продължаваме в същия дух. Две симпатични роботчета се опитват да спасят последното зелено растение, докато хората са се изнесли на космически кораб извън земята, чакайки планетата земя да се самовъзстанови и са се отдали на безкрайно затлъстяване и обездвиженост.

love in the time of choleraЛюбов по време на холера

Много приятен и забавен филм. Думите любов и холера никак не се връзваха в главата ми, но във филма за щастие бяха отделили малко внимание на холерата и повече на любовта. Почти съм убедена, че главният герой в книгата на Маркес е представен по друг начин. Впечатляващо е как един скромен и не особено привлекателен мъж може да бъде толкова ужасно чаровен, че да вкара в леглото си наистина много на брой жени и в същото време да остане верен в любовта си само на една, и да чака години наред, за да бъде с нея.

zavetОбещай ми (Zavet / Promets Moi)

Свежарско, балканско и френско творение с режисьор и сценарист Емил Кустурица. Гювечът отново е доста пъстър - прекрасни селски пейзажи, изобретателен дядо, внуче (единствен ученик), цицореста учителка в селското училище, трабант (дори и под формата на лимузина), нахакан училищен инспектор с трабант и с намерения към учителката, крава за продан, мафиотски истории с мафиоти, падащи си по секс с животни, красива девойка с майка проститутка, двама луди побратими в работилница за обувки и всичко с цел внучето да се задоми преди дядото да се понесе на оня свят и накрая две сватби. яка бърканица :)

edge of heavenНа прага на Рая (The edge of heaven)

Това е един доста добър съвместен филм на Германия и Турция. Три семейства - две турски, баща и син и майка и дъщеря и едно немско - майка и дъщеря. Бащата в едното семйство е възрастен турчин, който живее със сина си и на стари години търси компания при проститутки. Решава да заживее с една, която по случайност убива и влиза в затвора. Проститутката има дъщеря, която е политическа активистка и на която майката изпраща пари, за да се учи. В стремежа си да помогне на дъщерята, чиято майка е убил баща му, синът емигрира в Германия, за да я търси. Дъщерята, преследвана от полицията също емигрира в Германия, където съвсем случайно се запонзава с германска студентка, която я приютява и с която завързват любовно-лесбийски отношения. Малко след тяхното запознанство “революционерката” влиза в затвора. В опита си да помогне на любимата си в нейните политически активни прояви, германската студентка бива нелепо и случайно убита от едни хлапетии. Майка й, убедена, че вината е на туркинята революционистка, в крайна сметка решава да помогне на туркинята, заради любовта, която дъщеря й е изпитвала към нея. Сюжетът е доста неведом и заплетен, но филмът си струва.

journey to the center of the worldПътуване до центъра на Земята (Journey to the center of the earth)

Скучно фентъзи по романа на Жул Верн за пътуване до центъра на земята. Филмът няма никакви смислени ефекти и куца. Ако ви се струва интересна идеята, че някъде в земното ядро може да има друг по-малък свят, в който може да попаднете пропадайки през пещера и как си е представил това Жул верн и режисьора на филма, може и да се решите да го гледате. Би трябвало да се прожектира като 3D, за по-голям ефект, но на малко места е 3D.

deceptionDeception

Интересно филмче, чиято идея за секс клуб провокира доста дискусии и идейки след като го изгледах. Изпечен и безскрупулен изманик набелязва поредната си жертва. Жертвата е одитор с доста скучен и самотен личен и служебен живот. Изманикът привлича жертвата си като неусетно става негов доста добър приятел. При една уж случайна размяна на лините им телефони измамникът успява да въвлече одитора в таен секс клуб - мечтата на всеки почитател на секса за една нощ с различни отбрани партньори (без имена, без ангажименти). Горкият одитор, обаче, се увлича по една от своите случайни партньорки от секс клуба и тогава се започва с изнудването.

mirrosОгледала (Mirrors)

Един доста впечатляващ психо филм. Ако сте гледали Предизвестена смърт, то този със сигурност ще ви хареса и няма да съжалявате. Още в детските си години, момиче е обладано от зли духове. В опитите да бъде излекувана попада на докотор, който прилага странен метод на лечение - затваря пациентите си в стая с огледала, в която да видят всичко от собственото си аз. По време на лечението злите духове преминават в огледалата, разположени в стаята за лечение. В болницата започват да се случват куп странни неща покрай огледалата и в крайна сметка тя е затворена. Върху нея е построен универсален магазин, който е сполетян от огоромен пожар и всичко зарадите злите демони в огледалата, които искат нещо конкретно….

accidental husbandThe accidental husband

Ето една свежарска комедия с Ума Търмън. Красива писателка издава книга, в която съветва мъжете и жените как да се държат едни с други и как да разпознаят истинската любов и да я поддържат. Освен писателка тя е и водеща на много популярно радио предаване, където дава съвети в ефир на слушателите си. Една от редовните й слушателки е любимата на пожарникар, която е сгодена и на която предстои сватба. Неуверена в решението си да се ожени за пожарникаря тя решава да потърси съвет от Д-р Любов (Ума Търмън). Въпреки че в разговора между двете няма нищо конкретно, все пак сватбата е провалена. Пожарникарят решава да си отмъсти на Д-р Любов и с помощта на съседчето хакер става нейн съпруг на документи. Д-р Любов от своя страна също е сгодена и пред сватба, но уви, нещата няма да се стекат така както е очаквала. Този филм почти ме накара да повярвам, че американците най-после са направили една романтичена комедия, която не завършва с щастлив край и в която любовта не е идеализирана, а отношенията между хората са реални и не толкова розови. Но американците явно просто не могат да правят такива филми.

И накрая, за онези, които все още не знаят, билетите за кино в Петък и почивните дни са вече по 9.00лв. Честито на всички и приятно кино.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*