Skip to content

И Mac-четата се чупят

Винаги, когато си купувам някаква техника го правя с идеята, че няма да стигна до там, че да използвам гаранцията и все така ми се случва, че всичко си работи безотказно с години. Затова малко се разочаровах, когато съвсем ненадейно ми изгоря мрежовата карта на Mac-чо. Дори не разбрах как стана - нямаше буря, токов удар или проблем с интернета. Просто единият ден работеше, а на другия Mac-чо не можеше да я намери като устройство. За щастие всичко друго си работи чудесно и добре че има wireless :)

Покрай случката с мрежовата карта разбрах какви са най-честите повреди по белите Mac - човци както и “се запознах” с два оторизирани сервиза в София. Оказа се, че най-често разочарование може да ви донесе хард диска. Тези доста тънки хардчета, произведени от Toshiba, най-често излизали извън строя. Оказа се, че има изгаря някакво моторче в хард-а. Това реално би трябвало да значи, че информацията ви няма да се изгуби и трябва да може да я прехвърлите, но не бъдете напълно сигурни. Затова профилактично си правете back up, за да не страдате от евентуална информационна загуба.

Проблем с хард диска, се покрива от гаранцията на Mac-чо, ако разбира се, той все още е в гаранция при нещастното стечение на обстоятелствата.

Случвало се и да вземе да се скапе wireless (airport-а), който според конкретния проблем също бил заменяем.

Моят случай за сметка на това бил рядък и сервизните техници дори се учудиха, че е могло да се случи. Проблемът не се реши и с преинсталация - при смяна на операционната система от Tiger на Mac OS X Leopard Mac-чо успя да разпознае моята мрежова карта, но Интернет нямаше (оказа се, че може да е от жака). За разрешение на проблема ми трябвало ново дъно, което би ми струвало около 500 EUR, ако гаранцията не важеше.

Друг чест проблем от естетичен характер с белите Mac-чета е напукването на пластмасата около touch pad-а, което се получава при затваряне на лаптопа. В единия сервиз могат да ви я заменят безплатно ако Mac-чо е в гаранция, но само ако е изгоряла клавиатурата, а в другия ще го направят безлатно при всички случаи в рамките на гаранционния срок.

Ако сте извън гаранция и искате да възстановите естетическия вид на Mac-чо можете да си закупите тази пластмаса за около 100 EUR или малко по-малко и да ви бъде заменена в сервиз. Ето две линкчета, които могат да ви свършат работа.

- We Love Macs

- PowerbookMedic

Та, оказа се, и Mac-четата се чупят, но положението е спасяемо. Ето и данните за контакт с двата сервиза, които можете да ползвате.

Криейтив Център ООД
адрес: 1124 София
ул. Светослав Тертер 10
тел.: +359 2 846 33 92
факс: + 359 2 946 33 80
web page: www.applecenter.net

Мактим ЕООД
кв.Лозенец, ул.Вискяр Планина 2
ет.4, ап.11
тел: 02 962 6500 / 02 962 6501 / 0888 612 140
e-mail: sales@macteam.bg

Дано не ви се наложи да стигнете до някой от горните два сервиза, но ако така се случи дано да съм била от полза.

2 Comments

  1. Колко време ползва мака преди да се случи това?

    От кв. Лозенец съм но за първи път чувам за тази улица :D

    Monday, August 11, 2008 at 4:03 am | Permalink
  2. vavalu wrote:

    Ползвах го година и 4 месеца, при което последните 7 месеца доста активно (8 часа non stop работа). Много съм доволна от него по принцип и дано това да му е последният дефект :)

    Monday, August 11, 2008 at 8:13 am | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*