Skip to content

Вече можем без кафе и чай……..

Mate

Защото имаме Mate :)

А КАКВО Е ТОВА?

Mate e билка, която съдържа стимуланти, включително и кофеин. В сравнение с кофеина Mate е по-лек стимулант и има по-добра поносимост от стомаха.

Mate има доста изразителен вкус - нещо между зелен чай и кафе, с ароматни намеци на тютюн и дъб. Може да се пие сладко (mate dulce) със захар или мед или без подсладител (mate amargo).

Приготвя се по подобие на чая като се запарват в гореща вода сухи листа от yerba mate. Това е национална напитка в Парагвай, Аржентина и Уругвай и често употребявано освежаващо питие в някои части на Бразилия, Чили, източна Боливия, Ливан и Сирия.

Yerba Mate е растение - малко дърво с височина до 15 метра. Листата му са вечно зелени и има червени плодове.

За разлика от повечето черни и зелени чайове Mate не придобива горчив и стипчив вкус, ако листата стоят накиснати за по-дълъг период. Напротив, можете да накисвате едни и същи листа в гореща вода няколко пъти.

Съдържанието на кофеин в Mate варира между 0.3% и 1.7% от сухото тегло. Чаят, за сравнение, съдържа 2.5 - 4.5%, а кафето около 1.5%.

Твърди се, че Mate има по-малко негативни ефекти от кафето и чая и съдържа по-различни химикали (освен кофеина). Ефектът, който има Mate е подобен на този на кафето, чая и напитките с гуарана.

КАК СЕ ПИЕ И ПРИГОТВЯ?

Bambilla

Mate - то се сервира в куха кратунка (наричана mate, guampa, Chimarrao или ciua), от която отпиват всички (ако му се наслаждавт повеч от 1 човек). Подслаждането на Mate-то не се отразява добре на кратунката. Използват се обикновено естествени кратунки, но се срещат и дървени, бамбукови и оформени като кратунки керамични или метални съдове. Отпива се с помощта на метална сламка (наричана bombitta, bomba или masassa според държавата), обикновено сребърна. Модерните сламки обикновено са направени от алпака, неръждаема стомана или от куха тръстика.

Mate-то обикновено е насипно и се пие от кратунка (въпреки че аз лично си го пия в чаена чаша), но в Бразилия и Арженитина можете да го срещнете и в чаени торбички под наименованието Cruz de Malta или Mate Leao.

Като всяка друга билка и листата от Mate се изсушават и натрошават докато се получи смес като пудра “yerba”. Bombilla играе ролята на сламка и цедка. Краят на Bombilla, който се потапя в Mate-то е с малки дупчици, които ви позволяват да прецеждате течността от накиснатите листа, когато я пиете.

Mate се приготвя по различен начин според региона, но обикновено се запарва в гореща вода 70-80 C (не трябва да ври) за около 5 -10 минути. Възможно е добавянето и на други билки за придаване на аромат или със “здравословен” замисъл.

Приготвянето на Mate по принцип се прави в кратунката, като процесът е цяло изкуство като се започне от количеството Mate, което да се използва, запарването и най-вече “разбъркването”, което се прави чрез раздрусване (по подобие рабиване на кофичка с кисело мляко, но доста по-сложно) на една, на друга…..на трета страна и прочие, за да застане в позиция, която да улесни консумацията и да намали броя на фините частици, които можете да погълнете. Поставянето на Bombilla също е цяло изкуство. За по-голяма ясното ви изрових ето това от youtube:

Mate се пие обикновено в компания - при семейни събирания или с приятели. Един поема “ролята” да приготви Mate и да го сервира. Обикновено, този който приготвя Mate изпива първата “доза” в кратунката. В няки държави се счита за лоши обноски да се поднесе на някой друг да го опита пръв. След това приготвящият напълва отново кратунката и го предлага на първия в компанията, който същи изпива цялото съдържание. Кратунката се пълни отново и обикаля постепенно компанията, докато Mate -то се “изкисне” и не става за пиене.

Аз лично пия Mate с портокалов аромат като го запарвам като чай и си го отпивам от чаена чаша. Подслаждам го с половин чаена лъжичка мед. Много приятна напитка и наистина ви освежава без да усетите някаква “нервност”, напрежение или нещо подобно, което е ефект на кафето и черния чай.

Едно от станалите ми вече любими местенца, където можете да го опитате, както и да си закупите насипно Mate за вкъщи (и много други чаени чудесии и чайчета) е в Veda House - къща за чай и мъдрост. Именно във Veda House ми предадоха “мъдростта” за Mate, за което им благодаря :)

Някои любопитни факти:

- Според митологията на откриване на Mate то се нарича “напитката на приятелството”.

- В Уругвай съществува закон, който забранява пиенето на Mate по време на шофиране. Законът бил резултат от многото катастрофи, причинени от попарване при приготявяне на Mate по време на шофиране.

- В някои провинции на Сирия и Ливан също се пие Mate. Обичаят бил пренесен от арабски емигранти от южна Америка. Сирия е най-голеият вносител на Mate в света - 15000 тона на година.

7 Comments

 1. Билки wrote:

  Абсолютно вярно! Рових се много из интернет и това ми се видя едно от правилните неща по въпроса!!!

  Monday, August 4, 2008 at 1:02 am | Permalink
 2. emicha wrote:

  Много интересно :)
  Трябва да се опита, разбира се на събиране с приятели :)

  Wednesday, August 6, 2008 at 11:58 pm | Permalink
 3. Va va lu, скри ми шапката! Мисля, че си готова за чай-мастер при нас - с толкова внимание и любов подхождаш към чая :) След това изчерпателно и красиво представяне на мате-то не ми остава нищо друго освен да притая дъх и да започна да си водя записки….
  А също и да кроя коварни планове с какъв чай да те изненадаме следващия път ;)

  Thursday, August 14, 2008 at 8:21 pm | Permalink
 4. vavalu wrote:

  Мерси Дени! Във Veda House винаги се чувствам у дома си и винаги има с какво да ме изненадате и съм сигурна, че ще продължава да е така. А съвсем скоро като получа вдъхновение ще представя Veda House по начина, по който аз я виждам.
  Иначе отдавна ми се иска да съм чай-мастер и съм сигурна, че ще ме приемете радушно, но човек трябва да се посвети на това, а аз все още не мога :) въпреки че искам.

  Thursday, August 14, 2008 at 10:39 pm | Permalink
 5. MANASYt wrote:

  Чудна напитка е! :)
  И аз го пия като чай, но съм се вманиачил да си набавя кратунка и сламка (и термос разбира се хехех)

  Sunday, September 6, 2009 at 9:43 am | Permalink
 6. jershamned wrote:

  A great post. Thanks a lot!

  Friday, February 20, 2015 at 2:25 pm | Permalink
 7. Аз лично използвам БИО изворна вода Rose Drops за готвене (освен за пиене)
  http://www.rose-drops.com/
  Можете да я поръчате и онлайн с безплатна доставка rose-drops.com/bg/shop/

  Wednesday, August 24, 2016 at 10:44 pm | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*