Skip to content

Филм ревю

Няма място за стари кучета

Започвам първо с този, защото изпонапечели сума Оскари. Филмът е добър, но не бих го превъзнасяла. Добър подход към заснимането, различно представяне на убиецът маниак и психопат. Ясно си пролича голямата бездна между това колко е изостанала полицията на местно ниво и колко са напреднали убийците в подходите си :). И пак ставаше дума за пари и наркотици, сякаш вече няма за какво друго да става въпрос в тия филми. Но хубав е филма….няма да кажа повече. И все пак продължавам да си задавам един въпрос - защо ако попаднеш на приключила престрелка между гангстери и можеш да се измъкнеш с всичките пари без никой да те види ще решиш да се върнеш по-късно, за да донесеш вода на единия полу умрял гангстер и да рискуваш да те видят?

Извънземното срещу пришълеца

Тука no comment. Все още не мога да си простя как си изгубих час и половина с подобна изключителна тъпотия……., но може би тъкмо това исках да направя - да си “убия времето”.

10000 bc10 000 преди новата ера

Мда….една романтична история в праисторическо време…Поне мисля, че беше праисторическо, защото към края и пирамиди изникнаха, или може би не беше праисторическо, а по-ново, но пък имаше и мамути….Сложно е да се определи времево къде застава този филм. Така или иначе си е романтична история основана на старо поверие, че девойката X и младежа Y от племето ще го спасят, когато настъпят определени обстоятелства и ще поставят ново начало. Ако искате да видите не само това, но и как се ловят мамути с няколко копия и мрежа, как се отвличат роби за да строят пирамиди и как любовта побеждава, че чак чудо става, това филмче е за вас.

sleeping dictionarySleeping Dictionary

Как са се подредили, гледай сега. И този си пада доста романтичен. Действието се развива по време на английските колонии. Млад англичанин е изпратен да продължи делото на баща си - да управялява колония и да я просвещава. Това разбира се е свързано с доста правила, от които едното е, че не можеш да се задяваш с някой от местните, а друго подобно е, че вместо съпруга ти дават т.нар. спящ речник. Това е девойка, с която живееш, която ти готви, с която спиш и т.н. и от която учиш езика, но не се сближаваш с нея. И понеже казах романтична история сигурно се досещате накъде отиват нещата, та и бебе се появява, та биват и насилствено разделени младежът и “речника”, но накрая всичко е happy end. Приятно за гледане филмче.

sleuthSleuth
Jude Law, Michael Caine

Филмиран вариант на театралната драма, който много ми допадна. Действието се развива в една къща между двама мъже, оспорващи си една жена, от които единия е съпруг, а другия любовник. Двамата взаимно си въртят номера, за да се унизят един другиго и да си покажат кой е по-мъж за тази жена. Накрая дори съпругът се “влюбва” в любовника. Краят е и щастлив и нещастен - съпругата се връща при съпруга, а любовника бива убит от съпруга.

magoriumMr Magorium’s Wonder Emporium

Dustin Hoffman

Моля да ме извините, ако съм повлияна в оценката си. Факт е, че много харесвам такива филми и няма как да кажа, че филма не става. Този филм ще хареса на тези, които като мен си падат по игрални детски приказни филми, в които има доста фантазия, приказни и приключенски елементи. Става дума за вълшебния магазин на един Маг, в който магазин всичко е живо и в който децата по цял ден играят и правят невероятни неща. г-н Магориъм си поживял доста и му дошло време да напусне този свят. Трябвало да предаде магазина на някой, който ще се грижи за него. Но как да стане това, когато този магазин има нужда от вълшебство, за да бъде това, което е……или просто от някой, който да повярва, че чудесата могат да се случват.

jumperJumper

Ето един филм, който има добра идея, но доста слабо реализирана. Идеята е ясна - да можеш да се телепортираш и да обикаляш света за секунди, да можеш да си тук и там, да те има и да те няма, да живееш навсякъде и никъде. Влизаш в банката и излизаш с купища пари без дори да мигнеш, на закуска си на върха на Свинкса, а за вечеря в Ню Йорк. Уви филма не ме грабна. Вродена способност за телепортиране, доза любовна история, някаква форма на световна секта срещу телепортите и накрая доброто победи. А по средата дори се погавриха с Колизеума в Рим, като постреляха и поразрушиха в него.

Но пък на вас може да ви допадне, както е допаднал на много други хора.

flushed awayFlushed Away

Още едно приятно филмче. Да….анимация….много ми допадат. История за един плъх, който е отгледан в аристократично семейство и е свикнал на голям лукс. По стечение на обстоятелствата след свада с друг плъх, който живее в подземията той попада в канализацията и открива цял подземен град на плъховете с всичкото му :) Опитвайки се да се върне у дома минава през доста премеждия и дори се влюбва.

Препоръчвам ви я, ако си падате по анимации.

charlieCharlie Bartlet

Филм за един невероятно изобретателен и умен тинейджър от богато семейство, чиято основна цел е да бъде харесван от съучениците си. Преследвайки тази си цел той става нещо много повече - кумир за едни, вдъхновение за други.
Едно от заниманията му бе да направи импровизиран кабинет по психология в училищната тоалетна и да предписва лекарства на съучениците си.

Горещо препоръчвам филмчето. Много е добро :)

Awake

Още едно добро попадение. Богат младеж, CEO на голяма компания има нужда от сърдечна трансплантация. Влюбен е в асистентката на майка си. Майка му от своя страна го пази като орлица, за да не падне перо от главата му. Вечерта преди да открият подходящ донор той съобщава на майка си, че излиза с асистентката й и дори се жени за нея. Влиза в операционната и всичко се започва, само дето въпреки че е с упойка той всъщност усеща всичко. Освен нетърпимата болка от всички проведени разговори по време на операцията научава и големият заговор срещу него, който има за цел той никога да не се събуи. Е, краят за щастие се развива другояче.

RECREC

Невероятно реален испански филм на ужасите. Репортерка и нейния оператор на камера снимат поредна серия на предаването “Докато спите” в пожарната. Представят как протича смяната на пожарникарите. Очертава се доста скучно предаване, докато не се получава сигнал, че в една кооперация на последния етаж възрастна жена крещи странно и се чуват шумове. Докато се качат да видят какво става за отрицателно време единият пожарникар се окзва с прегризана сънна артерия, а другия пада от четвъртия етаж. Малко след това местната полиция запечатва цялата сграда без да позволява някой да излезе от нея и съобщава, че има инфекция, която налага изолиране на сградата. Не се съобщава нищо повече, не се позволява да се изведат ранените, нито да излезе някой друг. Заснимането на филма е изключително реално и става дума за нещо като зомбита, които стават такива след зараза. Никой не успява да напусне сградата. А източника на заразата се крие на неочаквано място и от много време.

Сюжета звучи доста стандартно, но филма е доста добър и отвратително ужасен.

penelopePenelope

Романтично - приказна история. Заради едно прелюбодеяние в знатно семейство, то бива прокълнато всяка женска рожба да се ражда със свинска зурла вместо нос и със свински ушички. За щастие години наред в рода се раждат само момчета и проблем няма до един ден, в който се ражда женска рожба. Ужасът е голям и тя бива затворена вкъщи. Проклятието може да бъде свалено само след като девойката се омъжи за аристократ, който да я хареса такава каквато е.
Ако обичате подобни историйки съм сигурна, че ще се разтоварите с тази.

cleanerCleaner

След всяка смърт, убийство или друго неприятно събитие тряба да има някой, който щателно да почисти и дезинфекцира. Едва ли би ви хрумнало, че някой може да направи собствен бизнес от това и да го прави ежедневно и съвсем легално.

Бившо ченге избира именно това за препитание, като от услугите му се ползва както полицията, така и най-обикновени граждани. Един ден получава поръчка за почистване след убийство от полицията. В последствие се оказва, че поръчката не е от полицията, а от убиеца, който е искал да си прикрие следите. Кой обаче е убиецът ви предлагам да разберете сами.

6 Comments

 1. Nostromo wrote:

  Леко си се пообъркала, когато става дума за Няма място за старите кучета. Филмът не е нито за наемни убийци, нито за “изостанали в развитието си” местни структури на полицията… Ако беше така, то Кабаре щеше да е филм за някакво си кабаре, Кръстникът за някакъв си кръстник, а Танцуващият с вълци… сещаш се… :)

  Monday, March 8, 2010 at 2:44 pm | Permalink
 2. vavalu wrote:

  ОК Nostromo, а за какво става въпрос, защото на мен ми беше малко трудно да схвана? Подходът беше различен, заснимането, режисурата, тая бутилка с въздух под налягане и др., но все си мисля, че като идея не беше много по-различен. Явно тези филми са по-скоро мъжки, може би ще ми дадеш идея.

  Monday, March 8, 2010 at 2:57 pm | Permalink
 3. Nostromo wrote:

  За последната битка, която всеки човек води със себе си. За размишленията, които предшестват краят й. За отчуждението на края на пътя, за самотата, апатията, ако щеш… За новото, което може би става все по-маргинализирано - в лицето на героя на Джош Бролин, за старото, което носи след себе си спомени за едно по-различно време. За оня индианец в края на пътя, който ще те извика с лула в ръка, за да изпушите по една за последно… Не знам. Може и да не става дума за нищо такова, но е тотално погрешно да го охарактеризираш просто като филм за “пари и накотици”.

  Monday, March 8, 2010 at 4:28 pm | Permalink
 4. vavalu wrote:

  Ами ок. Благодаря ти, че ми сподели твоя поглед. Всеки си има свое схващане, не мисля, че можем да си казваме кое е правилно и кое не е. Щом си видял тия неща там, чудесно, сигурно си прав, не съм се задълбавала в чак такъв размисъл за този филм, защото не е от моят тип филми. Но въпроса кой е прав и кой крив в собственото си схващане не мисля, че трябва да го поставяш.Радвам се, че на теб ти е харесал и си намерил нещо повече в този филм.

  Monday, March 8, 2010 at 4:47 pm | Permalink
 5. въъъъъй wrote:

  толкова си проста, че ми е обидно да говоря с теб и все пак - МНОГО СИ ПРОСТА, а Няма място за старите кучета е едно от най-добрите неща, които са се пръквали от това кучегъз място ХОливуд. Полицията (която беше Доброто), не беше изостанала, а беше остаряла и вече не разбираше светът, в който живееше и който отиваше по дяволите…и всичко щеше да е много тъжно и апокалиптично, ако Шерифът не беше сънувал мъртвият Отец, който върви напред с коня и пали огън от рог. Ако не може да различиш дори елементарните късчета съвършенство, какво изобщо ни занимаваш с плитките ти мисли и коя си ти, че да коментираш?

  Friday, January 20, 2012 at 11:03 pm | Permalink
 6. vavalu wrote:

  @въйййййй,
  който й да си, благодаря ти за така излятите и споделени мисли. По тях няма да коментирам, твои са си, но що се отнася до обидите по мой адрес на твое място бих се погледнала в огледалото, за да видя кой е простия в случая. Всеки има право да си изкаже мнението и такива като теб не определят кой да си го сподели и кой не. Аз съм изказала моето, както и ти твоето. Щом намираш велика мъдрост в този филм, се радвам за теб, но недей да сипеш епитети по хората, когато собствения ти интелект не е достатъчен.

  Saturday, January 21, 2012 at 11:31 am | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*