Skip to content

Филмов маратон по Коледа

Тази Коледа противно на всички правила на празника изгледах доста филми. Споделям мнение, за да не си давате парите на вятъра, защото почти всичко, което е по кината в момента е меко казано “глупост”. Някои бяха по кината преди време, но то и от вкъщи не си струва да ги гледате.

Аз съм легенда (I am a legend) - с участието на Уил Смит

От този филм достигнах до извода, че ще остане легенда с глупавото си заглавие и тъпия сюжет. Есенцията е “струва си да посветиш живота си на нещо, което ще спаси човечеството”. Земята е поразена от вирус, който изменя хората така че да не могат да живеят денем, да се хранят само с месо и да изглеждат изродски. Всички измират, като оцеляват само болните, които не приличат, нито се държат като хора. Барикадирал се в една къща Уил Смит заедно с кучето си (и единственият жив и нормален човек в Ню Йорк) се опитва да намери лекарство и най-накрая успява и за да го спаси от унищожение,умира. Всичко това е подправено с някои визуални ефекти.

Нашествие (Invasion) - с Никол Кидман

Поредната история за космически кораб, който катастрофира и пада на земята. Носи зараза, която се разпространява между всички хора и ги превръща в извънземни, но с човешка обвивка (реално те са си същите хора отвън, но вътрешно доста неземни). Заразата ги поразява само, когато заспят, като тогава изменя цялото им ДНК и на сутринта се събуждат “нови”. Ако не заспиш си спасен. Разбира се, намира се лекарство за заразата в едно дете боледувало от дребна шарка, която му увредила мозъка и по време на сън вирусът не може да го атакува. “Новите хора” не изпитват никаква емоция и съставляват едно общество, което няма зли мисли и всичко му е наред.
Есенцията е “не е ли по-добре да сме неземни, но да се държим като хора, отколкото да сме хора и непрекъснато да си причиняваме зло едно на други” или нещо в този дух. Общо взето ви кара да се замислите “хора ли са хората”. Не ме увлече този филм, но вас кой знае ….

golden compassЗлатният Компас (The Golden Compass) - с Никол Кидман

Този филм може и да ви хареса, защото е тип “Хрониките на Нарния”, “Хари Потър” и други подобни. Аз лично обичам игралните детски приказни филми. Има малко ефекти, бой между две бели меки (обожавам белите мечки), който бяха много красиви и добре направени. Общо взето става дума за един друг свят, където всяко човешко същество е придружено от свой демон, който има още с раждането си и който е в животинска форма (плъх, котка, маймуна, тигър или др.). Този демон е като негово второ Аз и винаги се движат заедно, дори страдат заедно. Става дума и за един златен компас, с помощта на който можеш да разбереш какво наистина се е случило или ще се случи, но който може да бъде разчетен само от някой със специални познания. Разбира се, има и едно дете, което притежава тези познания и един Маджестириум, който обявил всички златни компаси за нещо като ерес, за да може да управлява по-лесно хората и ги унищожил с изключение на един. Споменава се и един “прах”, който не бил добър за хората и др. Доста трудно е все пак да се схване за какво точно става въпрос след като не си чел книгата, но ако обичате приказни филми…..и сте готови да чакате евентуално за втора част. Иначе стана ясно, че детето разчитащо компаса се опитва да спаси група деца, отвлечени от Маджестируима, който от своя страна иска да ги отдели от демоните им.

beowulfБеулф (Beowulf) - Антъни Хопкинс, Джон Малкович, Анджелина Джоли

Ето го поредният приказен, който е и компютърна анимация. Мен доста ме дразни тази компютърна анимация, но ….всеки с вкуса си. Става дума за една легенда, в която е въвлечена много могъща вещица, невероятно красива и живееща в пещера, златен рог (или златна чаша с форма на рог) и малко кралство. Всичко се върти в кръг. Вещицата съблазнява кралете на кралството, за да я дарят със син и им обещава да бъдат велики крале, винаги да побеждават и кралството им да пребъде. След като сина порастне тя се опитва да унищожи кралството чрез сина си. Така става дума за 3 кралства. Първият син на вече съблазнения преди време крал е невероятен урод - доста грозен трол, който много се тормози от звуците и музиката. Той бива убит от Beowulf - силен герой, който в послествие бива съблазнен и става крал на второто кралство. От него вещицата ражда полу дракон/полу човек, много силен и красив, от който кралството едва успява да се спаси и който Beowulf (баща му) убива. Краят е двусмислен. Дали поредният крал ще бъде съблазнен….

Има ефекти, разбира се, но то с компютърната анимация това не е особено трудно.

chuckЧък за късмет (Good Luck Chuck) - Дейн Кук, Джесика Алба

Типична американска романтична комедия. Кoгато Чък е малък той отхвърля любовта на една двеойка, която го прокълнава “всяка жена, която обикне на другия ден да бъде вече заета и омъжена”. И така и става - всяка жена, с която преспи на другия ден бива сгодена и се омъжва, но не за него. Когато осъзнава защо няма късмет с жените и жените осъзнават, че ако спят с него ще могат да се омъжат се влиза в един безконечен кръг на секс и сватби. Уви той се влюбва истински в една девойка, с която иска да бъде и се чуди как да спре проклятието, за да бъде с нея и след като “пренощуват”. Забавна комедийка.

Без резервации (No Reservations) - Катрин Зита-Джоунс

Доста глупав филм за главният готвач на един ресторант. Готвенето е живота й, в който тя не допуска никой друг. И така един ден сестра й, която има едно дете и няма съпруг, катастрофира. Главната готвачка се оказва с дете, а малко по-късно и влюбена в новия си помощник готвач. И всичко завършва с happy end.

sawУбийстен Пъзел 4 (Saw 4)

Няма какво да се обяснява тука, защото съм сигурна, че сте гледали поне един от пъзелите. Само мога да добавя, че този е максимум брутален и насилствен. Ако имате слаби нерви, не го гледайте. Само началото е доста стресиращо - дават реалната аутопсия на “пъзела”, като му белят кожата на лицето, вадят мозъка, стомаха и др. Има вадене на очи, късане на крака и други подобни бруталности. Имам съмнения, че няма да го дават по кината.

Дневниците на бавачката (The Nanny Diaries) - Скарлет Йохансон

Поредната сладникава американска тъпотия. Една наскоро завършила университета девойка не е сигурна какво иска да прави и бъдещето й на “офис дама с костюм” не й се вижда привлекателно. Съдбата без да иска я прави бавачка на някаква новобогаташка, която има ценности като “да може да отиде на събиране на майките, където да се обсъжда добрата комуникация с бавачките”, “спа почивка, която е по-важна от болното й дете” и др. И разбира се, бавачката осъзнава, че трябва да смени живота си и си го преосмисля.

4 Comments

 1. Таня wrote:

  Good Luck Chuch наистина е готина комедия. Една от малкото романтични комедии напоследък, които са повече комедии и те заливат със смешки, отколкото със сладникави романтични моменти :P

  Sunday, January 6, 2008 at 10:38 pm | Permalink
 2. vavalu wrote:

  мда този по-става, а и имаше забавна идея (особено ми хареса частта, където спа със сума жени, защото те искаха да се омъжат), макар че като цяло американското кино е губи-време

  Thursday, January 17, 2008 at 1:04 am | Permalink
 3. VPV wrote:

  Liebe Vavalu!
  Du gefaellst mir sehr, Dein Blog auch. Попаднах случайно на него, търсейки нещо за Анита Екберг. Това покрай един филм, който гледах в къщи по НВО, тръшната от тежък грип. Филмът се казва “Елза и Фред”, испано-аржентински, много подозрителна комбинация, но толкова ми хареса, че изпаднах в телешки възторг. Споделям твоите мъдри за една млада дама разсъждения за мъжете, харесвам цитираните от теб песни, а пътеписите от Италия ми доставиха истинско удоволствие. Пожелавам ти да срещнеш човека, който ще оцени едно толкова умно и симпатично момиче, защото нищо не е достатъчно хубаво, ако не е споделено.

  Monday, February 25, 2008 at 4:11 pm | Permalink
 4. vavalu wrote:

  Здравей,

  освен “Благодаря за написаното” друго не бих могла да ти кажа и разбира се много :) :) :)

  Аз също харесвам филми в странна комбинация и определно мисля да гледам “Елза и Фред”.

  Monday, February 25, 2008 at 4:15 pm | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*