Skip to content

Защо капаците на каналните шахти са предимно кръгли?

Последна мода при интервютата за работа и много харесван от работодателите и техните HR специалисти подход е да задават странни и нестандартни въпроси на своите потенциални служители. От една страна, за да ги изненадат и да проследят естествените им реакции, а от друга за да изпитат логическото им мислене или изобщо мисленето им (прагматично, философско, хумористично) с въпрос, който те за първи път чуват и чийто отговор не биха могли да знаят.

Правилна реакция при такива въпроси няма, защото всеки работодател следи различни неща. За някои е важно да покажете, че не се стряскате от подобни въпроси, за други да демонстриате знания въпреки че ги нямате, а трети наистина очакват отговор, докато други просто се забавляват или искат да ви накарат да се отпуснете.

Ако все още не сте чули за въпроса “Защо капаците за шахти са кръгли, а не с друга форма?”,то със сигурност ще чуете. Този въпрос е от тези, които освен, че са необичайни имат и повече от един възможен отговор.

Първите, които задават този въпрос на кандидат за работа са Microsoft, като идеята им била да наемат веднага човека, който ще им отговори. След това мълвата се разнася и този въпрос е използван и от други компании.

Почти няма опасност да ви го зададат, защото той вече се изтърка и почти всеки се е поинтересувал за причината или е чувал за него, но ако все пак не знаете ето ги и възможните отговори:

- кръгъл капак не би могъл да падне в отвор с кръгла форма, с който има равен или по-голям диаметър - по-голямата част от тръбите/каналите са цилиндрични и кръглите капаци няма как да паднат в цилиндрична тръба/канал; счита се, че поради вариращите диаметри на други геометрични форми има веряотност те да паднат в тръбата или входа на канала и да го запушат

- производството на кръгли капаци е по-лесно и по-малко ресурсоемко от това на други геометрични форми

- капаците на шахтите обикновено са железни и тежки, поради което, когато се налага да бъдат преместени е много по-лесно, ако са кръгли да се търкалят, докато ако са с друга геометрична форма преместването им би било доста по-трудно

- цилиндричните тръби са най-силно устойчиви на налягането, което подземната маса оказва и поради това тръбите са цилиндрични, а съвсем логично е цилиндрични тръби/канали да има кръгли капаци

- при движението на автомобилите по пътното платно е възмжно от тягата да се измести капака на шахтата; в такива случаи предвид кръглата форма на капаците те няма как да предизвикат спукване на гума или друга по-сериозна щета, каквато би могъл да предизвика правоъгълен капак с остри ръбове

- друго по-обикновени отговори са - традиция е да се правят кръгли капаци; по-естетично е :)

А как бихте реагирали на следния въпрос “Колко едностайни апартамента има в София”? Задавали ли са ви странен въпрос на интервю и какъв?

Няколко интересни факти:

- в Nashua, New Hampshire са уникални с това, че имат триъгълни капаци за шахти, като острият ъгъл на триъгълника показва в каква посока текат подводните води

- тъй като железните капаци са примамлив обект за просяци за предаване на вторични суровини, то те са чест обект на кражба - в Китай успели да намалят кражбите от 24000 през 2004 г. до 4000 през 2005г.

Как бихте реагирали на странен въпрос по време на интервю?

View Results

Loading ... Loading …

One Comment

  1. Desislava wrote:

    Въпроса за едностайните апартаменти ме заинтригува :)) Смятам, че на практика всички апартаменти в София са едностайни… няма апартамент с 0 стаи :))

    Monday, November 4, 2013 at 12:07 am | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*