Skip to content

Маковете вируси не хващат…

Така си мислех и аз, докато не открих Троянски Кон на usb stick, който ползвам за пренасяне на файлове. Мислех, че вирусът се е лепнал от работния компютър тъй като си имаме проблеми с вирусите, но реших да проверя и личния. Оказа се, че Троянският Кон ме е яхнал още през Юли на личния Mac и се беше покрил в кеш паметта на Mozilla браузъра. Не се беше размножил, нито беше заразил нещо, но очевидно го пренасях насам натам с usb-то си.

Та не е вярно, че Маковете вируси не хващат. Вирусите си летят в интернет пространството и се лепват винаги, когато могат. Единственото, което може да ви успокои е, че много малко от тях нанасят вреди на Маковете, защото атакуват Windows, дори почти няма вируси за Mac. За сметка на това вие лесно можете да нанесете вреда на някой друг без дори да подозирате - можете да му прехвърлите вируса с usb, както в моя случай, да му го изпратите по мейл, с файл или др. Именно затова е добре профилактично, дори и с Мак, да имате антивирусна програма.

Open Source за мое щастие намери приложение и тук. Платени антивирусни програми за Мак има -Virex, Sophos, Intego, МcAfee and Symantec, Norton, но защо да не ползваме с отворен код.

Попаднах на следната антивирусна програма с отворен код, която вече използвам. Признавам, че не е нещо кой знае какво, но намери Троянския Кон и ми позволи да изтрия файла. Имайте предвид, че не можете да й се доверите напълно, но е по-добре от нищо и с нея се работи лесно.

Става дума за ClamXav.

clamxav

Има някои странности от типа - не е позволено да се сканира целия хард диск, защото съществува риск; ако сканирате всички e-mailи не можете да изберете друга по-обща опция; направете backup на всичко важно, защото програмата мести файлове :),……….. но все пак работи добре.

clamxav

Ето и няколко полезни линка:
- Free Antivirus Software- съдържа доста линкове за безплатен антивирусен софтуер, безплатни вирус скенери и др.
- Антивирусни програми за Мак- сравнително пълен списък с антвирусен софтуер

Хайде със здраве и да не хващате вируси!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*