Skip to content

Stet, БГ Списание за OpenSource, идеята на Creative Commons

Реших този пост да бъде един от малкото, които предоствят повече неща в малко текст (доколкото изобщо мога да пиша малки текстове).

Първото open source нещо, с което ще ви занимая е Stet

Stet е свободен софтуерен пакет за събиране на коментари върху даден текст или документ в уеб. Създаден е в началото на 2006г. от FSF за публични консултации и коментари за обновяване на GNU GPL.

Ето линк към неговото приложение при обсъждане на последната версия на GNU GPL (превод на български на предпоследната версия)

Когато се използва Stet потребителят трябва да селектира думата (ите) или изречението (ята), които иска да коментира и да напише “c”, за да запише коментара. По този начин става ясно както за коментиращия, така и за всички останали върху каква част от текста е коментара и какъв е той. Всички коментари са видими за всички потребители и по всяко време. Колкото по-интензивно е коментирана дадена част от текста, толкова по тъмен е цвета, с който е подчертан текста. Изглежда по следния начин:

Stet

Този софтуер може да намери чудесно приложение в журналистиката, както и в големи компании, където се налага много хора да преглеждат и изказват мнение по даден текст или документ. А сигурно би имал и много други приложения.

Stet е разработен от Orion Montoya с JavaScript, XSLT и Perl, като се използват части от Request Tracker.

Линкове:

- документация
- програмен код

Второто нещо е българско списание за софтуер с отворен код - OpenSource Mag

Открих, че има такова преди няколко месеца. То имаше само 2 броя в .pdf и много простичък сайт, който накратко обясняваше идеята. Докато се наканя да споделя откритието си мина доста време и днес установих, че списанието вече си има чисто нов сайт, който е доста свеж и си има вече 3-ти брой. Реших, че е крайно време да му отделя внимание.

opensourcemag

Забележете менюто на сайта и как се отварят подменютата на Основни теми, Броеве и Кампании. А с менюто Персонализация наистина можете да се почувствате поглезени и да ви стане интересно.

Както се посочва и в сайта на списанието то е за отворен код и култура. Двата му .pdf броя са били свалени над 100 000 пъти. Сега, списанието излиза с нов формат - изцяло уеб базиран, подготвен със свободен софтуер, с много повече актуална информация, аудио/видео подкаст, с преглед на актуалните блогове свързани с тематиката на списанието и повече он-лайн съдържание.

Списанието се издава от OpenIdeasCompany, които имат и много други интересни проекти. Доколкото си спомням много от участващите в него са преподаватели от Факултета по Математика и Информатика на СУ.

Пожелавам успех на списанието и съм убедена, че ще можем да прочетем доста интересни неща там предвид на това което вече съм чела в първите 2 броя.

На трето място, но не по-малко интересна е статията на Йовко за Creative Common License, за която се каня да споделя от доста време - За свободното изкуство

Адски ме впечатли погледа му върху идеята за CC лизенза и как я е представил. Не се бях замисляла, че ограниченията, които налагаме чрез закони, авторски права и др. върху свободата и достъпа до различни типове креативни идеи, произведения и др. ни пречат и ние реално ограничаваме собствените си възможности да творим и можем да генерираме все по-малко идеи. Ако е възможно свободното споделяме на всичко създадено, то другите ще могат да градят над вече сътвореното и да създават много други интересни и не по-малко креативни неща. Именно така той обяснява защо стои зад идеята на CC лиценза и че именно с нея можем да имаме свободата за споделяне и създаване, която е съществувала преди векове и години, когато споделянето на творенията не е било ограничавано със закони или по друг начин и в същото време все пак да регулираме и предпазваме по някакъв начин споделените творения.

Споделяйте и творете с помощта на  Creative Commons License. Плагиатството е продуктивно, нали? Нима всеки от нас не го е правил? А не е ли по-добре да не плагиатстваме, а просто да ползваме чужидте идеи, като се позоваваме на източника и да създадем нещо наше с тяхна помощ?

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*