Skip to content

Тиен-Сюъ (Дим-Мак) - убийство по терлици

Ето нещо китайско, което адски ме впечатли. Това е изкуството за поразяване на виталните точки. Тиен-Сюъ (букв. “посочване на гроба”) е известно също и като Дим-Мак на Кантонски диалект. Тиен-Сюъ е популярно като “изкуство на смъртоносното докосване” или “отровната ръка” в китайското У-Шу. Това изкуство идва още от древни времена и е свързано с традиционната китайска медицина и акупунктурата.

На кратко това е бойно изкуство, което позволява нанасяне на големи и внезапни щети, смърт на човешкото тяло само с доковане.

Простичък пример за подобно покушение, щета би бил, ако някой просто мине покрай вас и ви докосне съвсем леко в някоя от виталните ви точки и в зависимост от вложената от него енергия и уменията му вие може да се споминете еднага, след час, след месец, година или да се парализирате, внезапно да заспите или др. Мисълта, че съществува подобно бойно изкуство ме плаши, но от друга страна е респектиращо.

Тиен-Сюъ-Цюан-Шу е един от най-тайнствените стилове и раздели на У-Шу. При различните му техники настъпването на смъртта може да се регулира от 3 дни до една година, при това с абсолютна точност за деня и часа на смъртта.

Тиен-Сюъ-Цюан-Шу изисква поне едно 20 години обучение и практика, за да се овладее в цялостен вид. Една част от обучението се състои в изучаване начина на атакуване и точната локализация (топографска анатомия) на виталните точки, както и яснота за последствията от въздействието (парализа, вцепеняване, безсъзнание, блокировка на жизнените функции и смърт). Втората част от обучението включва лечебни процедури и контравъздействия, оказване на първа помощ и прекратяване действието на ударите със “забавено действие”.

Прототипът на виталните точки (на брой над 700) е даден още от митичния жълт император Хуан Ди. По принцип основните точки в акупунктурата са 365. От тях за целите на У-Шу се използват около 108 витални точки, като в отделните стилове техния брой е лимитиран до 20 - 30 центъра.

За да се получи максимален резултат с минимум усилия (”докосване”) са необходими специални познания за енергийната система на човека (меридианите и точките), взаимовръзките с вътрешните органи, биоритмите (денонощен, годишен и сезонен), китайския зодиакален календар, теорията за петте елемента (У Син) и теорията за Ин-Ян. Трябва да се има предвид и ъгъла за нанасяне на удара, съобразно позата на противника и посоката на циркулацията на енергията по меридиана. Всички тези тънкости в школата на “отровната ръка” обясняват защо и много слаби удари или натиск в определена точка могат да имат страшни последици.

Много малко са специалистите, които могат аргументирано да обяснят в детайли ефектите получени от прилагането на Тиен-Сюъ. Най-общо казано Тиен-Сюъ е насочено към блокиране на енергийния поток и пораженията често са свързани с нарушения в дишането и кръвообращението.

За едно денонощие енергията и кръвта преминават през 12 ключови части на тялото и във всяка се задържат около 2 часа. Атаката при Дим-Мак е съобразена именно с дванадесетте двучасови периода от време. Най-удобното време за атака на виталните точки е, когато енергията в съответния меридиан достигне своя максимум. За всяка органна система това са строго определени два часа от денонощието.

Поразяването на определена витална точка в определено време може да причини спиране (блокиране), а понякога и обръщане на потока от енергия и кръв. Когато с удар, натиск или енергийно въздействие (с докосване или от разстояние) се блокира дадена точка потокът в меридиана спира или намалява. Това се отразява патологично за органите или органните системи, които този канал захранва с енергия (Ци). В следствие на това настъпват и различни поражения - смърт, парализа, безсъзнание, вцепеняване и др.

Д-р Джон Пейнтър (специалист по Па-Куа-Джан) дава четири категории или степени на увреждане в следствие на използване на Тиен-Сюъ:

1. Лек удар - смърт от 4 дни до 2 седмици.
2. Среден удар - смърт до 72 часа.
3. Умерено тежък удар - смърт до 48 часа.
4. Тежък удар - смърт от 12 до 24 часа.

В У-Шу се различават три нива на въздействие върху виталните точки:

- Обикновено физическо въздействие чрез удар, защипване, натиск и др.
- Енергийно въздействие чрез “докосване”.
- Въздействие от разстояние (”чудесен меч”).

Жизнени точки за атакуване 1

dim-mak 1

Жизнени точки за атакуване 2

dim-mak 2

снимките са използвани от статия на Д. Александров

Съгласно теорията за Ин-Ян, най-уязвимите точки обикновено се намират по вдлъбнатите части на тялото и трябва да се търсят там. Друго общо правило е меките части на тялото да се атакуват с твърди телесни оръжия (юмрук, лакът), а твърдите части да се атакуват меко (длан, камшични удари).

Виталните точки могат да се подразделят по следния начин: смъртоносни точки; точки причиняващи вцепеняване (парализа), замайване и задух (и още една точка, която не е включена в тази класификация - поражението върху нея предизвиква в буквалния смисъл смях до смърт!)

При някои методи се използва за атака предимно показалеца или показалеца и средния пръст. Някои точки е достатъчно само да бъдат докоснати, докато за други е необходим удар. Атаката с един пръст обаче е била основен метод - фина и мистериозна, тази техника е вече почти изчезнала. След докосване на майстор до уязвима точка, никакво лекарство не помага. При удар в гениталиите човек умира след три дни.

Най-голям ефект с Тиен Сюе се постига, когато се атакуват ло-пунктовете или така наречените “точки-глашатаи”. Тези точки са разположени на ключови места по съответните меридиани и обикновено първи сигнализират при появата на заболяване. В тези точки енергията преминава от един меридиан в друг.

Ло-пунктовете са свързани и с китайските зодии - всяка от дванадесетте точки е свързана със съответната зодия на календара в конкретната година. Това показва, че всеки тип човек според китайския зодиакален календар, в зависимост от годината на раждане, има вродена слабост на дадена органна система. Ако това се знае предварително, той лесно може да бъде поразен в съответната витална точка.

Всички тези подробности съм извлякла от статията на Д. Александров - Тиен-Сюъ (Дим-Мак) - изкуството за поразяване на виталните точки, където можете да намерите много повече подробности и показни схеми, коментар върху някои от по-важните витални точки, на базата на наблюдения и личен опит, някои процедури и манипулации при даването на първа помощ при удари във витални точки и травми.

Интересът ми към този тип смъртоносно изкуство бе породен от книжката Диамантената колесница на Борис Акунин, който горещо ви препоръчвам с всичките му творения.

6 Comments

 1. Ганчефф wrote:

  В документираните боеве между майстори, владеещи Дим-Мак и бойци, които не владеят това изкуство, първите не са успели да демонстрират нещо съществено и в повечето случаи са губили битката. Може би noblesse oblige :-)

  Friday, August 31, 2007 at 12:56 pm | Permalink
 2. vavalu wrote:

  Да си призная и на мен ми се струва доста мистично подобно изкуство да съществува, а камо ли наистина да може да се постигне желания успех с него(убийство, приспиване и др.), но звучи доста интересно и заплашително, че някой би могъл да познава Дим Мак и да го прилага и то с успех.
  Така че не се учудвам, че в документациите пише, че владеещите Дим Мак са губели боевете. Явно или не са го владеели толкова добре или самото изкуство може да се постави под въпрос. Но пък е доказан медицинския успех на акупунктурата, която ползва същите, а дори и повече витални точки.
  Кой знае къде е истината :)

  Friday, August 31, 2007 at 1:04 pm | Permalink
 3. Ицо wrote:

  Съществува и е опасно! За бойците и кой какво загубил…не знам как се прилага Дим Мак през 3 мм броня ама щом не са могли явно или бойците са били недосегаеми или майсторите не дотам добри. :)

  Добре е все пак че малък брой хора го практикуват. В днешно време ако куцо и сакато можеше да убива/парализира или дори нокаутира с 1 удар незнам…

  Saturday, November 28, 2009 at 5:52 pm | Permalink
 4. telepatin wrote:

  То съществува,но се обучават само подготвени за това хора.Когато достигнете подобно ниво потърсете и може да намерите учител с подобни умения!

  Sunday, March 13, 2011 at 6:52 pm | Permalink
 5. багатур wrote:

  Уважаема ВаВаЛу! Няма мистика! Кладенчетата съществуват и могат да се подложат на въздействие! При натиск вьрху артерията ще те приспят за секунди, а ако натискът продължи - следва смърт! При тиен-сюе няма заплаха, напротив, ще изчакат да се открехнеш - и тогава ще ти въздействат! С пръст, или без! Ефекта ще надмине твоите очаквания! Кой е губел боеве? Майстор на тие-сюе няма нужда да се бие! И не може да губи! Не поставяйте под въпрос умението, то е твърде сериозно за да му се присмеем! Може да намерите материали в мрежата, но с кого ще практикувате? Започнете с простичък манекен, с кладенците (нарисувайте ги по реалната мрежа)! Не всички - стигат ви 20 кладенчета! Преди това тренирайте ударите, а след това се опитайте да точкувате! Не ползвай всичката си сила - само точкувай, а след това го прави, но с явно промушване!!! След време може и да постигнеш успех! Силните удари ще ти повлияят, и ако не ги спреш ще се озовеш в болницата! Не го опитвай върху хора - ще влезеш в затвора! Това ти е за краен случай, когато въпросът е или ти, или той!
  Ако имаш явен интерес - ще видим!…

  Sunday, November 6, 2011 at 10:48 am | Permalink
 6. Коста Милчев wrote:

  От къде мога да си купя тази книга

  Wednesday, September 13, 2017 at 9:01 pm | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*