Skip to content

Софтуер с отворен код за Mac

От известно време станах ежедневен Mac потребител и не само ужасно се възхищавам от многото мисъл, която Apple влагат във всяко нещо, което правят и изпипаните детайли, но започнах и да се ровя по една от любимите ми теми, за да се осведомя какво с отворен код има за Mac. Както всичко покрай Apple останах приятно изненадана и този път. Не само, че можете да ползвате доста софтуер с отворен код за вашия Mac-чо, както си го наричам, но и самият софтуер е много по-издържан, от това, което се предлага за windows или поне моето мнение и впечатление е такова.

И ето първата находка - уеб сайт за най-известните софтуерни продукти с отворен код за Mac, които са се доказали и са уважавани - Open Source for Mac.

Тук съм поместила списъка с всички продукти, които са включени в този сайт, някои от които съм ползвала и много уважавам.

Софтуер за браузване в нета

- Mozilla Firefox - добре познатата на всички ни Mozilla, която използвам, но за която този път няма да се изкажа ласкаво. И защо ще пита някой - първо защото ми забива доста често; второ защото показва всички уеб сайтове с един и същи шрифт и го прави толкова дребен, че ви трябва лупа, а впечатлението, което ви създава за уеб сайтовете е, че изглеждат ужасно; трето, защото за разлика от Opera (един от любимите ми браузъри) няма възможност да си къстамизирате цветовете й, а те под Mac са някак сиви.

- Camino - тук ни се предлага още един уеб браузър, за който именно от този сайт чух за първи път и си признавам, че нищо не знам за него. Казват, че е базиран на Mozilla и по скрийншотите също изглежда така.

Видео плейъри/Видео Подкастинг

Откакто ползвам Mac един от най-големите ми проблеми е, че не мога да си подкарам субтитрите на филмите и все ровя за плейъри, ама нямам късмет. Това го казвам само междудругото. И поредения опит беше с Democracy Player, който си инсталирах онзи ден. Има възможност да сваляте видео клипове, видео подкасти, филми, разбира се плейва филми и др. Има много готин интерфейс и по организация ми напомни на iTunes, но и с него не ми тръгнаха субтитрите. Както и да е. Впечатленията ми са доста позитивни. Поровичкайте се да видите повече за характеристиките и ще се зарадвате.

Видео плейъри

- VLC - плейва повечето широко разпространение видео файлове - Quicktime, AVI, DIVX, OGG и др. Чела съм много добри отзиви за тази програмка, но впечатленията ми при използването й с windows не бяха добри и затова не съм я инсталирала на Mac.

- MPlayer - и тази не ми плейва субтитрите :(, но пък съм като цяло доволна от нея. Твърдят, че плейва дори повече типове файлове и от VLC.

- Perian - plugin, който позволява на quicktime да плейва и други видео формати и е включен в инсталацията на Democracy Player.

Клиенти за Instant Messaging: Adium - тази програмка ми е един от фаворитите. Дава ви въможност да съберете много и различни акаунти в един messanger - AOL Instant Messenger (включително ICQ и .Mac), Jabber (включително Google Talk), MSN Messenger, Yahoo! Messenger, Bonjour (съвместим с iChat), Gadu-Gadu, LiveJournal, Novell Groupwise, QQ, Lotus Sametime.

Adium предлага всички екстри и глезотии, които има и в icq, Miranda и др.и дори повече, но едно от любимите ми неща в тази програмка, което е и уникално според мен е, че ви показва от кога даден контакт във вашия списък е онлайн или кога за последно е бил онлайн. Негатив е може би, че не поддържа invisible mode (уж сте invisible ама всъщност не сте) или поне трудно може да се нагласи, както и че не можете да водите устен разговор и да звъните. Но пък не може всичко все пак :)

Клиенти за Електронна поща: Mozilla Thunderbird - аз лично бих ви препоръчала Mail програмката на Apple, която си ви идва с операционната система, но който иска може да си сложи и Thunderbird. По мое мнение двете програмки имат почти едни и същи функции.

RSS четци: Vienna - скрийншотите на тази програмка изглеждат обещаващо, но аз лично си ползвам Google Reader. Друга, която е препоръчана е RSSOwl.

Обмяна на файлове (Peer-to-Peer): Cabos и Transmission (torrent downloader)

Podcasting: Juice

iPod Ripping: Senuti (за сваляне на музика от iPod на компютъра), iPodDisk (за копиране на музика от iPod във Finder-а по подобие на всяко друго допълнитело дисково устройство и USB устройства)

DVD Ripping: Handbrake - DVD ripper and MPEG-4 / H.264 encoding.

CD / DVD Burning: Burn - може да се използва за CD и DVD дискове

Офис Пакети и отделни офис програми

- Bean - за обработка на текстови файлове; бърза и лесна за използване програма.

- NeoOffice - създаден е на база на OpenOffice. Пълен офис пакет за обработка на текстови файлове и таблици. Съвместим с Microsoft Word и OpenDocument формати.

- AbiWord - за тази програмка вече съм писала и се радвам, че може да се използва и под Mac. Имам само малки съмнения по отношения на съвместимостта на файловете създадени с тази програмка с Windows.

Тук ми направи впечатление, че сладурите, които са създали този сайт за отворен код за Mac не са включили Open Office пакета. Аз много уважавам това подобие на Microsoft Office пакета и дори го ползвам и съм си много доволна. Най-голямият му недостатък е, че за голямо съжаление, за да го подкарате под Mac ви трябва X11 приложение (или поне така мисля, че се нарича), което ви се предоставя в инсталационните дискове на Mac, но е много досадно, защото се стартира всеки път, когато трябва да стартирате и Open Office и е някак неприятно.

Софтуер за запис: Audacity - и за тази програмка съм ви писала и тя също може да се използва под Mac за запис на звуци, а разбира се, ако умеете да ги подбирате правилно и да композирате, и на музика.

Графични и фото програми и програми за публикуване

- Seashore - базирана е на Gimp (за която съм ви писала) и не изисква X11 приложение

- Xee - програмка за бърз преглед и браузване на изображения.

- Gimp.app - ето я и най-добрата програмка с отворен код за обработка на изображения, която се бори с Photoshop и изисква X11.

- Inkscape - приложение за векторни графики и изображения, която изисква X11.

- Scribus - твърдят, че се използва за десктоп публикуване със сложна инсталация, но добро приложение

FTP / SFTP

- Cyberduck - ето още един от моите фаворити. Тази програмка е много семпла, простичка и страхотна.

- OneButton FTP - простичко и бързо FTP, фокусиращо върху “advanced queuing”.

- Fugu

Редакция на HTML / Текст

- Smultron - интегрира се със Cyberduck за редактиране на уеб сайтове

- Nvu - WYSIWYG (what you see is what you get) html редактор. Сравняват я с Dreamweaver.

IRC: Colloquy

В сайта са включени и някои по-специализирани програмки и приложения с отворен код, които със сигурност ще ви бъдат полезни: Media Center (Centerstage - full-screen interface for playing audio, video, and photos. Connect it to your TV), записване на бележки (Freemind), лични финанси (Cashbox, Buddi), MSN Chat (AMSN Messenger), други уеб браузъри (Shiira,SunriseBrowser - със специални инструменти за уеб дизайнери, Seamonkey - full-featured Mozilla браузър), PDF четец (Skim), Screensaver (Electric Sheep), още програми за споделяне на файлове (Tomato Torrent), 3D графики и моделиране (Blender), управление на MP3 (iEatBrainz), планетариум и открит космос (Celestia, Stellarium), Comic Viewer (Jomic), танцова революция (Stepmania), игри (Cube, Marathon,Zombies,Armagetron Advanced, BZFlag, Battle for Wesnoth).

Дори и с Mac open source печели моите адмирации. Възползвайте се от това, което ви се предлага :)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*