Skip to content

Koha - системи за управление на библиотеки

Koha

Koha

За всеко едно училище, колеж или университет с прилична библиотека от съществена важност е наличието на компютъризирана система за автоматизация на упралението на библиотеката. Най-популярната FOSS система за управление на библиотеки е Koha. Съществуват и други системи, които се разработват и които не са толкова зрели както Koha. Такива са PhpMyLibrary и OpenBiblio. Те се намират на различен етап от развитието си.
Koha е разработена е през 1999г. в Нова Зеландия от компанията Katipo Communications Ltd с финансиране от страна на Horowhenua Library Trust. Разпространява се под GNU GPL лиценза. В момента се поддържа от растяща общност от програмисти от различни държави и вече е преведена на няколко езика. Работи под Linux, използва уеб сървъра Apache и база данни MySQL, програмирана е на Perl. Възможно е да се използват други уеб сървъри или бази данни, за да се работи със системата.

Koha се използва от Horowhenua Library Trust за техните три библиотечни клона, които включват общо 80000 книги и 25000 редовни посетители. Друга библиотека, която използва Koha е в училището в областта Coast Mountain, Британска Колумбия, Канада. Тя има 8 клона всеки с 2000-8000 книги и 1000 редовни посетители.

Koha има всички необходими характеристики и има модули за каталогизиране, запазване на книги, онлайн публичен достъп, разпространение на книгите, управление на читатели и придобивки. Компонента за разпространение на книгите включва бюджети, ценообразуване и информация за доставка.

Koha е уеб базирана система, при която читателите и служителите на библиотеката имат достъп до системата като използват уеб браузър. Той предлага прост и изчистен интерфейс, за да позволи търсенето в базата данни да се прави лесно през Интернет. През Май 2002г. Koha получава награда в международния конкурс организиран във Франция в категорията „Софтуер за публична администрация”. Този конкурс е бил организиран, за да подчертае, че FOSS има потенциал да донесе полза на потребителите и бизнеса.

Ключови характеристики на Koha

- Модулът за разпространение поддържа издания, преиздадени книги, връщане на взети книги, използването на баркод скенери, генериране на списък с книги, чието връщане е просрочено;
- пълен списък с придобивки включително бюджетиране, ценообразуване и информация за доставчици и проследяване на поръчани и получени артикули;
- опростени характеристики за придобивки за по-малките библиотеки;
- управление на информацията за читателите;
- запазване на книги с възможност за самостоятелно резервиране в библиотеката или по Интернет;
- онлайн достъпен публичен каталог в библиотеката или по Интернет;
- прост и изчистен интерфейс за библиотекари и членове;
- къстамизирано търсене по ключова дума, автор, загалвие, предмет, каталожен номер или комбинация от всички критерии;
- възможност за каталогизиране на уеб сайтове;
- поддръжка на MARC (Mаchine Readable Cataloging);
- обмяна на книги между клоновете на библиотеката;
- нотификция по e-mail за просрочен наем на книгата;
- поддържа RSS;
- поддържа „пазарска чанта” където можете да видите всички книги, които искате да заявите и вземете под наем;
- виртуални библиотечни полици – създаване и съхранение на списъци, които могат да се използват от едно лице или публично;
- история на всички наеми;

4 Comments

 1. Библиотекарче wrote:

  Това звучи ужасно интересно. Обаче има ли възможност да бъде инсталирано на сайт, дето се хоства някъде в нета, а не е на собствен сървър? И ако да - как става? :)

  Friday, July 22, 2011 at 8:49 am | Permalink
 2. vavalu wrote:

  @ библиотекарче :) Koha е уеб базирана и за да я достъпиш през уеб трябва да е инсталирана някъде на сървър. Няма такова нещо като “инсталирана на сайт”. Ако вече имаш хостинг някъде (един вид ползваш тази услуга от официален хостинг доставчик - например www.host.bg), тогава може да провериш с хостинг доставчика си дали хостинг пакета, който имаш ти позволява да имаш повече от 1 база данни и има нужното, за да инсталираш Koha. Ако има не виждам какво те спира. На моя хостинг имам 2 уеб сайта и електронен магазин и всичко това е със собствена база и различен домейн.

  До колкото виждам в официалния уеб сайт на Koha има опция хостингът да е от тяхна страна - виж тук http://www.koha.org/main.asp?page=1030. Можеш да пишеш на LibLime Koha Hosting and Support Services mailto:kohasupport@liblime.com и да попиташ какви са опциите, за да не се налага ти да правиш инсталация и да осигуряваш хостинг.

  Sunday, July 24, 2011 at 6:14 pm | Permalink
 3. Kali wrote:

  А тези програми като Koha и Phpmylibrary може ли да се използва от всяка библиотека и да внедри подобна системе, ако реши да автоматизира своите процеси?

  Monday, June 4, 2012 at 2:33 pm | Permalink
 4. Excellent goods from you, man. I have remember
  your stuff previous to and you’re just extremely wonderful.
  I actually like what you have acquired here, certainly like what you
  are saying and the wayy through which you are saying it.

  You’re making it entertaining and you still take care of to
  stay it sensible. I can not wait to learn far more from you.
  That is reazlly a great site.

  Saturday, December 26, 2015 at 10:38 am | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*