Skip to content

Музеите на Ватикана

След цялото ходене и гледане из Рим туристическото ни любопитство бе наградено с нещо изключително, неописуемо, невероятно.

На третия ден решихме да посетим Музеите на Ватикана.

Ето на кратко малко инфо: музеите са колекция на изкуство от различни епохи, подредени са хронологично и географски - Египетско изкуство, Средновековно Християнско Италианско изкуство, Ренесанс, модерен експресионизъм и съвременно изкуство. Под един покрив има Ренесансови и класически творби.

Ние успяхме за 2-3 часа да разгледаме само the Chapels и разбира се The Sistene Chapel. Има правоъгълна форма - около 41 метра дължина, 13 метра ширина и около 21 метра височина.

Sistine Chapel

Тук кардиналите се срещат, за да избират новия папа.Страничните стени са образци на Ренесансовото изкуство. Лявата стена разказва за живота на Мойсей, а дясната за живота на Иисус. Таванът e изрисуван от Микеланджело (работил е върху него 4 години) и изобразява създаването на света. Страшния съд, който е изобразен над олтара също е негово творение.

Там снимките бяха забранени (по принцип навсякъде е така, но всички щракаха като луди, забраняващи табели не видях), но успях да заснема едно доста кратко и непрофесионално няколкосекундно клипче.

Всички Chapels са изумителни. Поръчвани са от папите през годините и всеки един е уникален и различен. Не съм сигурна за точната им бройка, но мисля че бяха поне около 30. Думите не биха могли да ги опишат, а таланта на титаните на изкуството, които са изрисували всички Chapels сигурно е единственото нещо, което ме кара да вярвам в онзи Бог описан в Библията. Изкуството им е толкова нечовешко, че сякаш наистина са били докоснати от нещо божествено. Ако някога само минавате през Рим или отидете там това е нещо, което не пропускайте. Ето няколко клипчета, които могат да ви създадат представа. Предупреждавам - за тези клипчета трябва да имате търпение (малко са обемни) и добър интернет :)

Musei Vaticani 1
Musei Vaticani 2
Musei Vaticani 3
Musei Vaticani 4
Musei Vaticani 5
Musei Vaticani 6
Musei Vaticani 7
Musei Vaticani 8
Musei Vaticani 9
Musei Vaticani 10
Musei Vaticani 11

А ето линкче и към последната порция снимки от Рим. Тя предлага малко снимки от улиците на Рим (със съвсем истински портокалови дръвчета, чиито плод опитахме), чисто белите римски таксита. Включва и посещение на невероятната им зоологическа градина, в която и аз бих живяла, а животните опредлено бяха щастливи там. Дори станах свидетел как един лешояд си късаше мръвка от голямо парче месо, а на влизане в Терариума им попаднах в същинска миниатюрна джунгла с влажен въздух и четири крокодила. Има и малко снимки от един прекрасен парк.

С това римската романтика приключва до следващия път, когато се надявам да отида отново там.

2 Comments

 1. Ива wrote:

  Не разбирам защо пишете на латиница (даже на английски) Сикстинската капела и изобщо - капела: “Всички Chapels са изумителни” - кой е длъжен да знае какво е това - ние сме българи все пак. Нека да наричаме нещата на нашия език, за да бъдем разбрани от всички. Така я знаем - Сикстинска капела!

  Wednesday, December 14, 2011 at 12:07 pm | Permalink
 2. vavalu wrote:

  Здравей Ива,

  Благодаря ти за коментара. Пиша на латиница имена на различни забележителности, защото техните оригинални наименования не са на кирилица и не смятам, че е удачно да им измислям превод. Ти също си права, че много хора са чували за Систинската капела, но за много други забележителности не са и за мен е по-удачно да си останат с оригиналните им имена. Освен това при търсене в Google с думата “капела” по всяка вероятност ще получите много резултати свързани с шапки, но ако потърсите Chapel резултатите ще са други. Навлизането на чуждици или превода на чужди наименования на български не е нещо, което подкрепям. Реално, ако направя превод следва да напиша Систинската капела/параклис/малка църква. По-трудно е да уцелиш най-удачния превод вместо просто да оставиш латинското наименование.

  Wednesday, December 14, 2011 at 1:57 pm | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*