Skip to content

Грозна форма на злоупотреба с личностна информация в българския нет

Ето на какво попаднах наскоро след като чух за него по bTV Новините http://www.btv.friends.bg. Това е сайт за познанства и запознанства, както и за комуникация с лицата на bTV. Хубава инициатива би казал някой - ще можем най-после и на тези от телевизията да има кажем какво мислим за тях или да си поговирм с тях.

GTV е друга телевизия, която както и FoxLife има връзка с bTV. GTV също си има сайт, който се казва www.gtv.friends.bg и е брандиран за тях.

Освен горепосочените уеб сайтове съществува и още един такъв, който е досущ същия www.friends.bg - единствената разлика са цветовете и логото горе вдясно което гласи bTV/GTV friends bg. Ето уверете се сами :)

В другия сайт за младежки и не толкова младежки запознанства www.friends.bg си направих профил преди известно време. Там имат профил и други мои познати. Това е единственият сайт за запознанства, в който имам профил, но не и след като btv.friends.bg/gtv.friends.bg се появиха на бял свят.

След като чух по новините за сайта на bTV като един бивш “работник” по сайта на bTV реших да видя какво са направили. Това което открих беше, че вече има 2-ри сайт friends.bg. Понеже съм по-навътре в нещата с уеб и реших да тествам дали профила ми работи и тук. И, о, чудо не само работеше ами си беше точно същия. Разбира се, какво е видно по домейна това е събдомейн на friends.bg и е реално същия сайт, но все пак те си изглеждат като 2 отделни сайта. По-късно след като се оплаках на Димо, че профила ми го има вече и във втори сайт, той тръгна да ме успокоява как двата сайта имали една и съща база данни и реално били един сайт. Да, драги зриители, това е така, но все пак не съвсем.

Днеска съвсем случайно то Таня научих (бившата ми колежка от СмакМедия), че и GTV имат точно същия сайт и разбира се моят профил го има и там и базата пак е същата.

Чела съм условията на friends.bg при регистрация и там никъде не пише как се съгласяваш те да си ползват с базата с потребители и да създават други сайтове с нея. Там също така изобщо не се намеква, че профилът ти е валиден и за други сайтове, който са еди кои си. Когато се регистрирах в Google, както и много други от вас, също съм чела условията им и те ви казват, че с един log in вие ползвате абсолютно всички настоящи и бъдещи неща, които Google ще създава и за които ще има log in. Но във friends.bg нямаше нищо подобно и все още няма.

В интернет всеки свободно може да вземе информацията и да я копира, където си иска, но тук става дума за цяла база данни с потебители на сайт за запознанства, която се използва и през други уеб адреси и интерфейси. Сигурна съм, че другите потребители на friends.bg дори не знаят, че могат да влизат и в btv.friends.bg, както и в gtv.friends.bg.

Трите (а може и повече да са, но кой може да е сигурен) сайта може да ползват една и съща база данни и потребители, но рекламните им позиции и банери се управляват по отделно. Това означава, че за собствениците на тези 3 сайта има 3 пъти повече банерни позиции и възможности за реклама. А сега благодарение на вече натрупаната база с потребители от friends.bg и bTV, както и GTV могат да бъдат още по-популярни, защото един сайт за запознанства с вече съществуваща база е доста популярен от такъв, в който тепърва се регистрират потребители. Трудно се набира база с потребители на сайтове за запознанства.

Питам кое дава право на собствениците на friends.bg (аз дори знам кои са, което ме кара да се вбесявам още повече, защото им знам номерата) да ползват базата за създаване на други сайтове пък било и то със събдомей на friends.bg? Не бих видяла нищо лошо, ако бяха ползвали всички функционалности на сайта, ако бяха променили цветовете и бяха пуснали btv.friends.bg и gtv.friends.bg, но с различна база и никакви потребители. Но да ползват вече съществуващите потребители е доста нагло.

А ако утре направят договорка не с телевизии, а с някоя порно компания в България и направят сайт porno.friends.bg и изтипосат същата база? В крайна сметка е възможно да съществуват всякакви сайтове - auto.friends.bg, school.friends.bg и т.н.

Не знам за вас, но на мен ми стана доста противно от всичко това и съм възмутена. Никой и по никакъв начин не е поискал съгласието на потребители, за да ползва тяхната информация в 100 сайта. Факта, че тези хора са собственици на сайта не ги прави собственици на нашата информация. Те достатъчно печелят от това, че продават реклами, които ние гледаме докато ползваме сайта им, за да ни ползват информацията и на други места и да печелят тройно, а може би и многобройно повече. Ако сега се случват такива неща не знам какво ще стане след 10 години, когато българският нет ще се развие още повече.

Смятате ли че FRIENDS.BG имат право да използват потребителската си база както решат?

View Results

Loading ... Loading …

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*