Skip to content

Wikipedia - многоезична, уеб-базирана свободна енциклопедия

Тя е писана съвместно от доброволци и позволява да бъде редактирана от всеки с Интернет връзка. Проектът започва на 15 януари 2001 като допълнение към писаната от експерти Нюпедия и в днешно време се управлява от нетърговската организация Фондация Уикимедия. Wikipedia е основана от Джими Уейлс и Лари Сенгър, които първоначално започват друга свободна уеб базирана енциклопедия, наречена Nupedia, където статиите са били преглеждани от професионалисти и специалисти. Nupedia се развивала бавно и броят публикувани статии бил малък и ограничен тъй като публикуването е било свързано с одобрение, преглеждане на статиите и не всеки е можел да публикува. Със създаването на Wikipedia сътрудниците могат да редактират и създават нови статии много бързо. През Декември 2003г. енциклопедията вече имала 185 785 статии, които покривали широк набор от области и предмети. Тя е многоезична и достъпна на много езици. Основателите на Wikipedia вярват, че продължителният процес на редактиране на статиите ще подобри съдържанието докато се достигне до стабилно състояние и висококачествено съдържание.

В Уикипедия днес има над 2 550 000 статии, включващи над 1 100 000 в англоезичната й версия. Откакто е създадена, Уикипедия печели голяма популярност и дава начало на няколко сродни проекта, сред които Уикиречник, Уикикниги и Уикиновини.

Статии в Уикипедия често са цитирани както от масмедиите, така и в академични среди: големите й предимства са нейното свободно разпространение и списване, както и широкият ѝ обхват на теми. Редакторите са насърчавани да се придържат към политиката на „неутрална гледна точка“, съгласно която основните възгледи по даден проблем се обобщават без опит да се изведе обективна истина. Така или иначе, славата на Уикипедия като достоверен справочник е оспорвана. Отворената й природа позволява вандализъм, неточности, непридържане към приети норми, ниско качество и лично мнение. Уикипедия - в сравнение с традиционните енциклопедии - е критикувана също и за системна пристрастност, предпочитане на консенсуса пред личния авторитет и предполагаема липса на конкретна отговорност за статиите.

Съществуват над 200 разноезични версии на Уикипедия, около 100 от които - активни. Единадесет версии имат над 50 000 статии всяка: английска, немска, френска, японска, полска, италианска, шведска, датска, португалска, руска, и испанска. Немската версия е разпространявана и на DVD-ROM, а много от версиите й са дуплицирани или разклонени от уеб-сайтове.

Девизът на Уикипедия е „Свободната енциклопедия, която всеки може да редактира“, а дефиницията, която ѝ дава нейният основател Джими Уейлс е „опит да се създаде и разпространи свободна енциклопедия с възможно най-високо качество до всеки човек на планетата на собствения му език“. Тя се разработва на сайта wikipedia.org чрез програма, наречена „уики“, дума, първоначално използвана за УикиУикиУеб и произлизаща от хавайската фраза уики уики (име на автобусна линия на Международното летище в Хонолулу, произлизащо от удвояване на наречието уики, „бързо“). Намерението на Уейлс е Уикипедия да достигне качество „Като на Британика или по-добро“ и да бъде публикувана на хартия.

Уикипедия има набор политики, определящи типовете информация, подходящи за включване.
Лицензът за свободна документация на GNU, под който се предоставят статиите на Уикипедия, е един от многото “Авторско криво” за авторско право, които позволяват разпространение, създаване на производни работи и не-търговска употреба на съдържанието, при изрично упоменаване на имената на авторите и при условие, че съдържанието продължава да е достъпно под същия лиценз.

Към 1 септември 2006 г. българската Уикипедия е на 28-мо място от всичките 229 уикипедии по брой статии. Разноезичните версии работят независимо една от друга. Версиите не са обвързани със съдържанието на останалите версии и е необходимо единствено да се придържат към общи политики, като например “неутрална гледна точка”. Все пак, статии и изображения се споделят между версии на Уикипедия, първото чрез страници за заявка на преводи, организирани от много от по-големите версии, а второто чрез изложбата Общомедия. Преведените статии представляват само една малка част от статиите във версиите на който и да е език.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*