Skip to content

Вдъхновениeто от добре реализираните и полезни идеи (Quizlet)

Quizlet

Quizlet е инструмент за учене на думи на различни езици или за заучаване на термини по следния начин:

1. Регистрирате се. Въвеждате списък с думи (създавате си речник), които може да са думи от друг език, термини, изрази или друго

2. Quizlet има специални режими, които ви позволяват да учите изрази, да създавате flashcards (картички с две лица, от които едната страна съдържа дума на друг език, а другата нейния превод), да генерирате тестове с призволна подредба на думите и инструменти за съвместно учене, които помагат на съученици да си помагат при заучаване на думи и др.

3. Проигравате теста

quizlet
Някои закачливи и приятни функционалности са:

1. Quizlet помни думите, които знаете и при повторно пускане на теста ви изпитва само на тези, които не знаете (сте сбъркали). Можете да повторите теста колкото пъти пожелаете.

2. Можете да споделяте създадените речници и да получавате съобщение по е-поща, когато други допълват речниците ви или ги коментират

3. Можете да качите думи директно от предварително създаден файл без да се налага да ги въвеждате самостоятелно в Quizlet. От друга страна можете да копирате създадения в Quizlet речник и да го съхраните в Word, Excel или друг формат на вашия компютър.

4. Quizlet използва и бутони за ударения и други специлани символи, което ви позволява да въвеждате думи на по-специфични чужди езици

5. Можете да дискутирате речниците, да обсъждате (да клюкарите) със съученици чрез специални дискусионни “кутии”, които са видими в самите речници

6. Quizlet работи независимо от езика, които ползвате за речниците. Ако можете да въвеждате думи и символи с вашата клавиатура, то значи можете без проблем да използвате и Quizlet.

Andrew quizletQuizlet е създаден от Андрю Съдърланд, президент на Brainflare (компанията, която той създава, за да управлява Quizlet от бизнес гледна точка), уеб програмист и гимназист (по това време първа година студент). Идеята се заражда у него на 15 годишна възраст, когато учителката му по френски му поставила задание да научи 111 наименования на животни на френски. Той се опитвал да направи това заедно с баща си, когато мислено си повтарял колко трудно и неприятно е това. Както всеки човек, който не харесва нещо и той започнал да мисли за начин как да го направи по-лесно и същата вечер написал първите редове код за Quizlet, които после изтрил (защото всъщност подобен тип сайт си изисквал планиране и крайният код бил далеч от написаното тогава). След създаването на Quizlet за около повече от година го е ползвал лично за себе си, като самостоятелно е правил дизайн, програмиране, отстраняване на бъгове и грешки и др. Сега се надява съвместно с университети, компании и др. да го прокара като продукт, от който да печели по някакъв начин, чрез реклама или друг.

Целта при създаването му е била ученето на думи да се превърне в нещо приятно, забавно и интересно. “Познавам много учители, които поставят задача на студентите си да научат определени думи, но малко студенти всъщност “попиват” думите в речника си и ги помнят след като вече са преминали теста.” - казва той. Именно затова той поставя акцента върху това ученето да бъде лесно и забавно, което спомага за “попиване”, а не само за научаване на думите. Според него дори и да не “попият” думите, то Quizlet поне ще им помогне по-лесно да ги научат с тестовете, които генерира.

Наименованието на сайта идва от френската дума Quizlette, както се наричали малките тестове, които учителката по френски често давала на Андрю.

Quizlet е написан с голяма доза open source програмки, езици и др. или по-точно:

* PHP
* MySQL
* Apache
* Mootools Thanks Valerio!
* XHTML, CSS, Javascript, JSON и др.

Малко статистика:

* 880,270 въведени термини
* 269,815 разменени, изпратени съобщения за дискусия
* 32,920 набора от думи (речници)
* 30,268 регистрирани потребители
* 2,310 създадени групи потребители
* 17 години е средната възраст на потребители на сайта
* 581 дни на работа (125 дни от публичното му популяризиране)

Надявам се този сайт да ви вдъхнови, както мен. Не само защото създателя е толкова млад, нито само защото сайта е чудесен, лесен, интуитивен и изключително полезен, но и защото open source им пръст в това, както и заради добрата идея, която някой е превърнал в живо дело. Дано само не се опорочи и да стане платен. Поне засега използването му е безплатно и създателят обещава да остане такова.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*